Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hart-kritiserad-plastikkirurg-far-legitimationen-indragen/

STHLM

Hårt kritiserad plastikkirurg får legitimationen indragen

Den plastikkirurg som vid upprepade tillfällen fått skarp kritik får nu sin legitimation återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt HSAN:s bedömning är plastikkirurgen grovt oskicklig. 

Rätta artikel

DN har tidigare skrivit om att ett stort antal patienter skadats vid skönhetsoperationer på Nackakliniken. I augusti 2017 anmäldes ett 40-tal fall till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, av Karolinska universitetssjukhuset.

Misslyckade näsoperationer på kliniken ska bland annat ha lett till ansiktsfrakturer, nervskador och andningsproblem.

I april i år begärde Ivo att en plastikkirurg på Nackakliniken skulle bli av med sin legitimation. I november kritiserades plastikkirurgen återigen av Ivo.

Nu har HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, beslutat att återkalla läkarens legitimation. Ansvarsnämnden meddelar att man även kommer att underräta myndigheter i Europa om beslutet.

Enligt myndighetens bedömning har nio patienter drabbats särskilt allvarligt eftersom deras näsors estetiska utformning har prioriterats framför funktion. De misslyckade ingreppen har enligt HSAN:s bedömning medfört dagligt lidande för patienterna.

Av utredningen framgår att en av patienterna blev så förfärad över resultatet att hen  drabbades av panikångest och lades in på sjukhus med ångestdämpande medicinering.

Sammanfattningsvis konstaterar ansvarsnämnden att plastikkirurgen uppvisat så pass allvarliga brister i sin yrkesutövning att de ”måste bedömas som grov oskicklighet”.