Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hårt tryck på SÖS-akuten när Nya Karolinska öppnat

Fullt på akuten. 130 patienter väntar på SÖS-akuten vid lunchtid. 27 har väntat hela natten på en vårdplats.
Fullt på akuten. 130 patienter väntar på SÖS-akuten vid lunchtid. 27 har väntat hela natten på en vårdplats. Foto: Julia Mård

Veckan efter Nya Karolinskas öppnande är trycket på länets akutmottagningar mycket högt. Många vårdas på akuten i väntan på vårdplats. ”De som hamnar i kläm är de gamla och sköra. Att vara 90 år, och behöva ligga här i 17–18 timmar, det är helt bedrövligt”, säger Sofia Magnusson, ledningssjuksköterska och skyddsombud på SÖS-akuten.

Södersjukhuset måndag förmiddag. Det är kö vid luckan till akutmottagningen och i det yttre väntrummet. Inne på själva mottagningen är det fullt i väntrummen och patienter ligger överallt på britsar bakom skärmar och längs väggarna i korridorerna. Känslan är klaustrofobisk.

– Vi har ett extremläge med 130 patienter härute, och 20 som väntat på vårdplats sedan i går kväll. Ibland när det är dubbelparkering här så är jag orolig – inte minst för brandsäkerheten, säger Sofia Magnusson, ledningssjuksköterska på SÖS-akuten och skyddsombud för Vårdförbundet.

SÖS-akuten är norra Europas största akutmottagning, med det största uppdraget. Den senaste tiden har belastningen blivit för hög även här, enligt skyddsombuden, och trycket har heller inte lättat nattetid.

Läs mer: Nya Karolinska öppnade trots varningar

– Normalt sett brukar det vara ett fåtal patienter kvar vid femtiden på morgonen. Men nu har vi haft cirka 70. De som hamnar i kläm är det gamla och sköra. Vi har ingen mat, och får jaga mediciner på avdelningarna. Att vara 90 år, och behöva ligga här i 17–18 timmar, det är helt bedrövligt, säger Sofia Magnusson.

Hur påverkas patientsäkerheten?

– Det är en jättestor patientsäkerhetsrisk. Vi har bara britsar, bara ett fåtal sängar att bädda ner patienterna i. Det är en stor risk för trycksår.

Kollegan och sjuksköterskan Anna Leijon, även hon skyddsombud och förtroendevald, instämmer.

– I natt hade vi en patient här, som borde ha fått läggas in på en avdelning för att gå bort i lugn och ro. Men det gick inte, för det finns inga vårdplatser, säger hon.

Foto: Julia MårdExtremläge kallar skyddsombudet och ledningssjuksköterskan Sofia Magnusson det när 130 patienter väntar på den knökfulla akutmottagningen på SÖS. ”Ibland är jag rädd för brandsäkerheten”, säger hon. Foto: Julia Mård

Eva Tillman, chefläkare på Södersjukhuset, bekräftar att trycket varit högt.

– Det vi sett är att vi har haft ett mycket högt tryck på natten. Patienterna som söker vård är väldigt sjuka och behöver läggas in. Sedan är det svårt att hitta en ledig vårdplats, säger hon.

I nuläget är cirka 50 vårdplatser stängda på Södersjukhuset.

Är det något ni kan göra åt situationen?

– Det är inte så lätt. Vi har fattat beslut om upp till tre överbeläggningar på de avdelningar som är fullt öppna. Vi vet att vi måste klara oss själva, eftersom situationen är densamma på andra sjukhus, säger Eva Tillman.

I samband med Nya Karolinskas öppnande 20 november och fram till 5 december har Södersjukhuset en större beredskap för att ta emot patienter på hjärtintensiven.

– Inför NKS öppnande har vi fått höra att vi skulle få en eller två extra patienter per dygn, men så upplever vi det inte alls, säger Sofia Magnusson, ledningssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på SÖS-akuten.

Patienterna som söker vård är väldigt sjuka och behöver läggas in. Sedan är det svårt att hitta en ledig vårdplats.

Under flytten av Tema hjärta-kärl till Nya Karolinska dirigeras vissa ambulanser med patienter med bröstsmärtor och andningssvårigheter om till andra sjukhus. De allra flesta har hittills styrts till Danderyd och S:t Göran.

– Bara en patient har dirigerats om till SÖS, så jag tror inte att den höga belastningen är kopplad till flytten, säger Patrik Söderberg, chefläkare med ansvar för ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting.

Inte heller Anna Nergårdh, chefläkare vid Stockholms läns landsting, kopplar den höga belastningen på akutmottagningarna till sjukhusflytten.

– Många söker för infektioner med luftvägssymptom. En hel del söker också för vinterkräksjuka, säger Anna Nergårdh.

Hon säger att vårdplatsläget är ansträngt. Enligt senaste mätningen var 535 av länets cirka 3 400 vårdplatser stängda.

– Framför allt Karolinska universitetssjukhuset har färre vårdplatser öppna än man skulle önska på grund av bemanningssvårigheter.

Personalen på Södersjukhuset upplever att trycket är mycket ojämnt fördelat mellan akutmottagningarna. Genom det landstingsgemensamma datasystemet får vi en ögonblicksbild vid lunchtid. I jämförelse med SÖS-akutens 130 väntande patienter har Karolinska Solna vid samma tidpunkt 40 och Huddinge 54. Sammanlagt väntar fem på vårdplats jämfört med 27 på SÖS.

– Vi efterlyser ett landstingsövergripande ansvar, så att man genom politiska direktiv eller chefläkarstyrning kunde utjämna trycket. Vi på sjukhusen kan ju inte styra bort patienterna, säger Sofia Magnusson.

Patrik Söderberg håller med om att det kan finnas ett sådant behov.

– En sådan funktion skulle vara bra för att jämna ut obalansen ibland, säger Patrik Söderberg, och pekar samtidigt på svårigheten:

– De flesta patienter kommer inte till sjukhus med ambulans. Södersjukhuset har ju den för- och nackdelen att det ligger centralt och har legat på samma ställe i 70 år. Det är väldigt förknippat med akutsjukvård, säger han.

När Nya Karolinska är i full drift 2018 kommer sjukhuset inte längre ha en öppen akutmottagning. Av dagens cirka 80 000 patienter ska 25 000 tas emot där. Resten ska fördelas på de andra akutsjukhusen. Även på Danderyds sjukhus märks ett ökat tryck. Johan Styrud, ordförande på Stockholms läkarförening, säger att patientströmmarna redan rört sig lite bort från Karolinska i Solna.

– Det märker vi här i Danderyd, där belastningen ökat med 11–13 procent jämfört med för ett år sedan. Med drygt 500 vårdplatser stängda i länet måste man skicka hem folk i förtid för att lösgöra platser. Man skäms, och det innebär risker för patientsäkerheten. Det värsta är att vi inte har politikernas medhåll, men ute på golvet ser vi att det är så, säger Johan Styrud.

Skyddsombuden på Södersjukhuset har tidigare reagerat på personalbrist, en mycket pressad arbetsmiljö, och i våras gjorde Arbetsmiljöverket inspektion.

– Nu är vi den enda delen av sjukhuset som är nästan fullbemannad. Samtidigt är det så mycket som vi inte kan påverka. Uppe på avdelningarna är det extrem sjuksköterskebrist, och då fastnar patienterna på akuten, säger Sofia Magnusson.

Utom synhåll från akutmottagningen på Södersjukhuset byggs nu den nya sjukhusbyggnaden med större lokaler, en ny vuxenakut och fler vårdplatser. Den nya byggnaden väntas bli klar först 2019.

– Det blir bra, för då vi kan ta emot fler patienter. Om vi klarar bemanningen.

Fakta. Väntetider SÖS-akuten

Andel patienter som vistas mindre än fyra timmar på Södersjukhusets akutmottagning:

2015:

Hela året (ackumulerat till november): 50,5 procent

November: 54 procent

2016:

Hela året (till dagens datum): 46 procent

November: 43 procent

Fakta. Akutmottagningarna och NKS öppnande

I genomsnitt söker 320 patienter per dygn vård på SÖS-akuten, dubbelt så många som mottagningen är dimensionerad för.

När Nya Karolinska Solna är i full drift upphör vuxenakuten att ha öppen mottagning. Antalet akutpatienter ska minska från 80.000 till 25.000. Det kommer att påverka andra akutsjukhus. På Södersjukhuset pågår en utbyggnad som väntas vara klar först 2019.

Fakta. Omdirigering av ambulanser vid NKS-flytten

Den 20 november flyttade Tema hjärta-kärl in på Nya Karolinska Solna. I samband med flytten har andra sjukhus utökat antalet vårdplatser för hjärtpatienter. Ambulanser från Solna–Sundbyberg började styras om från 12 november.

Av totalt 76 ambulansärenden med bröstsmärtor och andningssvårigheter, har 40 styrts till KS, 14 till S:t Göran och en till SÖS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.