Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/havsornar-blyforgiftade-polisen-inleder-forundersokning/

STHLM

Havsörnar blyförgiftade – polisen inleder förundersökning

Polisen har inlett en förundersökning sedan flera havsörnar har drabbats av blyförgiftning söder om Rimbo. Foto: Bengt Ekman/TT

Efter att flera havsörnar drabbats av akut blyförgiftning i Norrtälje kommun inleder polisen nu en förundersökning, skriver tidningen Skärgården. Flera tips har kommit in och polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med mer information.

Det senaste halvåret har flera havsörnar förgiftats i ett område söder om Rimbo i Norrtälje kommun. Enligt polisen har fyra fåglar hittats i ett begränsat geografiskt område och man letar nu efter den exakta platsen där havsörnarna har fått i sig ämnet.

– En av örnarna var en årsunge. De flyger inte så långt i början, vilket gör att vi kan snäva in området där de kan ha blivit förgiftade, säger Kenneth Kronberg, poliskommissarie vid Nationella viltolycksrådet, till DN.

Det var efter stormen Alfrida som kadaver och en skadad havsörn först hittades. Polisen har genomsökt området, som inte är mer än ett par kvadratkilometer stort, utan att hitta källan till blyförgiftningen.

En av polisens teorier är att havsörnarna ätit slaktrester med rester från blyghagel i. Men frågan är om detta kan förklara de höga blyhalterna, menar Kenneth Kronberg.

– Problemet är att de örnar som tagits in har en akut blyförgiftning, inte bara förhöjning. De är riktigt dåliga och måste ha ätit en ganska koncentrerad mängd bly. För att nå den här halten behöver man nästan ha preparerat djuret genom att skjuta ett gäng hagelskott, säger han.

Därför tror han inte att slaktresterna är den enda orsaken till förgiftningarna. 

Kenneth Kronberg menar att det kan finnas uppsåt bakom förgiftningarna, men att det inte går att säga säkert än.

– Jag vet inte om man vill åt havsörnen eller något annat djur, eller om man bara är okunnig.

I dagarna hittades ännu en blyförgiftad havsörn i Nynäshamn, vilket komplicerar fallet ytterligare. Fågeln kunde inte flyga och är nu inskickad för avgiftning.

– Det är en gåta, säger Kenneth Kronberg.

2002 förbjöds blyghagel vid jakt över grunda våtområden. Trots det visade Naturvårdsverket undersökning av 198 havsörnar under perioden 2005 till 2011 att antalet örnar med höjda koncentrationer bly inte påverkats att förbudet.

Läs mer: Berguvens existens hotad: ”Det är en febertermometer på miljön”