Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-lindblad-arstaviken-kanns-lika-laglost-som-haven-i-pirates-of-the-caribbean/

STHLM

Helena Lindblad: Årstaviken känns lika laglöst som haven i Pirates of the Caribbean

Årstaviken 14.05.

Rätta artikel

Helgfikar på en brygga med kaffe i termosen och vårsolen i ögonen. Vinterbadarna plumsar fridfullt borta bastun nedanför de bågformade husen i Tanto. Hinner tänka, mmm, snart kan man bada här i lite varmare vatten. 

OM kommunen lyckas frakta bort de rostiga båtvraken och de illegalt bebodda båtarna som släpper ut gud vet vad borta vid ”pirathamnen” vill säga. Vilket förmodligen inte lär hända i år heller. 

I januari rapporterade lokaltidningen Mitt i Södermalm om att nu var det ändå dags för rivning och sanering. Men, luring, det visade sig att det bara handlade om bärgning av ytterligare en sjunken båt. 

Enligt Stockholms Stad låg det i januari runt tio båtar utan tillstånd förankrade runt flytbryggan vid den gamla oljepiren nedanför Södersjukhuset. Ett stenkast bort ligger alltså en fantastisk badplats som kommunen satsat massor med skattepengar på. 

Ingen kan leva något Instagramvänligt van-life i fred på Rosenlundsgatan utan toalett. Ingen kan heller lämna ett rostigt bilvrak efter sig på Skånegatan utan att en bärgare dyker upp som blixten. Men Årstavikens blanka vatten känns lika laglöst som haven i ”Pirates of the Caribbean”-filmerna.

Jag har läst alldeles för mycket om hur kommunen argumenterar för alla juridiska, praktiska och ekonomiska problem som hindrar dem från att röja bland vraken. Det hindrar inte att pirathamnen ändå är en av de mest obegripliga sakerna i den här stan. 

Det romantiska ordet pirathamn skulle man nog kanske sakna. Men inte känslan av snuskigt badvatten.

Helena Lindblad är filmredaktör i DN och ser ändå fram emot varmare tider.