Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-lindblad-en-tredje-selfiegalning-grinar-i-motljus-och-tjatar-om-att-kanna-varkanslan-i-sig/

STHLM

Helena Lindblad: En tredje selfiegalning grinar i motljus och tjatar om ”att känna vårkänslan i sig”.

Björköfjärden 10.23

Helena Lindblad
Rätta artikel

De kommer som små påstridiga bildbrev på posten. Knappt har man fått upp de kulörta lamporna på balkongen, granbarren strilar stillsamt ned på parketten och nyårsflaskorna klirrats ned i återvinningshålen förrän någon jäkel instagrammar en stackars kämpande, långt hängande solstrimma och jublar ”Hurra! Nu har det vänt!" 

Någon annan enveten selfiegalning plåtar sig i en ilsket gul tröja vid en strand mot en tveksam himmel och hojtar ”Jag tror på våren!”. En tredje grinar i motljus och tjatar om ”att känna vårkänslan i sig”.

Okej att vintersolståndet har passerat. Men finns det något säsongsmässigt mer stressande än att hetsa fram våren? Kan vi inte bara få ha kvar den avslappnade, kravlösa vintern ett tag till? Som den svenske vinterälskaren Erik Axel Karlfeldt diktade: “När vintern fram till din fönsterkarm/som en vitklädd giljare träder/dröm en dröm som kan hålla dig varm/där inom väggarnas bräder.”

De korta vintermånaderna efter jul, innan chefen börjar kräva in semesterönskemålen och man måste börja noja för sommarplaneringen, känns som en enda fridsam oas. 

Det finns långt ifrån lika många måsten under vintern som under resten av året. Man kan vara pepp på att gå ut och gå när den ljuvliga vintersolen gör en hastig entré – dra på sig understället, koka varm choklad och sticka ut och trängas i Hellas. Men man måste verkligen inte. Man kan lika gärna ligga kvar i soffan, drömma sig varm och seriesofta. 

Vintern har dessutom bara börjat. Jag har ju nyss börjat fundera på att köpa längdskidor, vallfria. Bara en sådan avspänd sak. 

Isen har ju inte ens lagt sig ute på Björköfjärden i Roslagens iskalla famn än. I år ska vi ju hinna fixa levande, läskiga maggots till isfisket på landet, har vi i alla fall nästan bestämt. Inte bara knåda ihop några hastigt hoprullade brödkulor, amatörbetet som fiskarna högaktningsfullt nonchalerade förra vintern. 

Det känns som en lagom ambitionsnivå, en som passar för vintern. 

Våren är välkommen, men inte än på ett tag.

Helena Lindblad är filmredaktör, älskar vintern och kan se istiden ta över New York i ”The day after tomorrow” hur många gånger som helst.

Bäst i stan just nu: Bio Capitol i Vasastan. Lika bra på film som på matchande mat och dryck.