Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-sjodin-oberg-aven-den-mest-oppna-kvinna-visar-inte-allt-for-sin-familj/

STHLM

Helena Sjödin Öberg: Även den mest öppna kvinna visar inte allt för sin familj

Club Rose Hamngatan 21.30.

Rätta artikel

”Åhhh. Älskling”. Det är skivor på stan och studenterna glömmer nu alla trista, grå dagar med ändlösa provveckor. De kramas och gråter och säger att det har varit sååå kul att gå i gymnasiet. Tack vare alla kompisar. Vad händer nu? Hur kommer det att bli när vännerna inte finns intill dem varje dag?

Chansen är ganska stor att några av dem faktiskt kommer att vara vänner för livet. I alla fall om de stannar kvar i Stockholm. När jag var liten stod jag förvånat och tittade på när min mamma sminkade sig. Hon gjorde det bara några gånger om året och det var när hon skulle på sin syjunta. ”Syjuntan” har inte sytt många stygn sedan den där första kvällen de träffades under gymnasietiden på 50-talet. Nu fyller de gamla vännerna 80 år och de har fortsatt att träffas flera gånger per år. Själv har jag ingen syjunta, men däremot mitt lilla gäng från gymnasietiden som jag kommer att följa livet ut. Och hur härligt är det inte med de här vännerna som sett mig sedan tonåren. De har upplevt mig när jag varit mitt vackraste – och mitt värsta. De känner alla mina sidor, allt för väl. Och jag känner dem.

En kollega berättade för mig om när hennes mamma hade dött och hur hon så gärna ville ta del av flera minnen av henne. Då bjöd hon in mammans gamla vänner till en fika där hon fick höra historier hon aldrig hört förut.

För även den mest öppna kvinna visar inte allt för sin familj. Hon har andra erfarenheter och historier som hon bara kan dela med sina gamla vänner. Inte för att de behöver vara hemliga, utan för att det bara är de som har upplevt det tillsammans.

Helena Sjödin Öberg är redaktör på DN och tillbaka från sin vårförkylning. Det är som att vara pånyttfödd. Läs även hennes krönikor om självutnämnda hjälpare och trendriktig dystopi.