Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-sjodin-oberg-de-sjalvutnamnda-hjalparna-var-extremt-irriterande-men-finns-de-kvar/

STHLM

Helena Sjödin Öberg: De självutnämnda hjälparna var extremt irriterande. Men finns de kvar?

Årstaviken 14.25. 

Rätta artikel

– Jasså, så det ska det vara en korv till hunden, konstaterar mannen som står och hänger intill korvgubben vid Årstaviken. Jag plockar upp min telefon och letar efter ett nummer att swisha. Mannen hjälper till.

– Visst är det numret som står där? frågar han och pekar på en skylt hos korvförsäljaren. Och korvförsäljaren, som mycket väl kan föra sin egen talan, svarar att det är rätt nummer. Bara att swisha.

– 18 kronor? undrar mannen utan att jag visat något som helst behov av hjälp. Jag är redan igång med swishandet.

– Du ska swisha 18 kronor, upprepar mannen glatt och jag undrar varför han tycker att han behöver förklara. Jag visar telefonen för korvförsäljaren medan den självutnämnde hjälparen försöker snegla över min arm för att kontrollera att allt är rätt. Han lyckas inte, men låter sig inte nedslås.

– Det är klart han ska ha en korv! säger mannen till min hund (en tik).

Jag håller med honom, tar emot korven och samlar ihop kopplet för att gå därifrån.

Då slår det mig att det var länge sedan jag var med om en självutnämnd hjälpare. Förr fanns de lite här och var, de där understimulerade personerna som tyckte om att bara byta några ord. 

De kunde hänga vid sin cykel utanför Konsum. Eller så hade de stannat kvar vid kiosken efter att de köpt cigaretter och kvällstidning. De var extremt irriterande för ett blygt barn eller en självmedveten tonåring. Men finns de kvar? Årstavikens hjälpare var den första jag mött på många år.

Helena Sjödin Öberg är redaktör på DN och har precis skaffat en cykel som ska ersätta tunnelbaneresorna till jobbet. Nu är det vår. Läs även hennes krönikor om trendriktig dystopi och utmaningarna med att få Ebba Grön att hålla sig nyktra i en skolmatsal i Upplands Väsby