Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-sjodin-oberg-det-handlar-om-att-fa-ebba-gron-att-halla-sig-nyktra/

STHLM

Helena Sjödin Öberg: Det handlar om att få Ebba Grön att hålla sig nyktra

Upplands Väsby 20.00. 

Helena Sjödin Öberg
Rätta artikel

För några veckor sedan var det återträff med bekanta som jag inte har sett på, säg, 35 år. Nu hade de vilsna ungdomarna blivit: framgångsrik skådis, väletablerad konstnär, fyndig musiker och bibliotekarie, slöjdlärare som alltid talat med hög röst men vars operakarriär gjort rösten ännu starkare, psykvårdare och egenföretagare i Italien. Och så var det han som alltid var väldigt rak. “Vad jobbar du med på DN? frågade han när vi satt och tittade på varandra över ett köksbord med pizzor och vin. “Jag skriver om arbetslivsfrågor” svarade jag. “Fy, vad trist”, svarade han med avsmak och berättade att han själv jobbade som översättare. Helst av språk med väldigt svår grammatik.

Hur kom det sig att denna brokiga skara umgicks var och varannan helg under flera år? Ja, svaret är nog att det inte var särskilt roligt att växa upp i Upplands Väsby. Om man inte sportade, förstås.

Men så i gymnasiet bildade några driftiga treor kulturföreningen Tonkällan. (Obs! På den tiden var man tvungen att mötas IRL). Plötsligt kunde människor som hade samma intressen samlas. När jag nu satt vid det där pizzabeströdda köksbordet tänkte jag att vi – förutom kulturintresset – hade det gemensamt att vi alla hade svårt att hitta vår plats i förortskommunen. Men att vi 35 år senare delar saker som ingen annan någonsin kan dela med oss. Det handlar om sådant som hur länge man kan få en kopp kaffe att räcka på Domusfiket. Eller hur man bygger en scen i Vilundaskolans matsal och får Ebba Grön att hålla sig nyktra. Väldigt onödig kunskap eftersom allt är rivet och borta nu.

Helena Sjödin Öberg är redaktör på DN och hoppas att det är roligare för kulturintresserade ungdomar i Upplands Väsby i dag.