Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-sjodin-oberg-karriaren-ar-inte-forstord-av-nagra-veckors-vabbande/

STHLM

Helena Sjödin Öberg: Karriären är inte förstörd av några veckors vabbande

Råd till mig själv som småbarnsförälder: Håll ut! Karriären är inte förstörd av några veckors vabbande.

Jag var sämst. Sämst på att jobba och sämst på att vara förälder. De första småbarnsåren var det inte sällan jag grät, när alla ambitioner om att vara både en bra mamma och en kompetent yrkeskvinna försvann lika snabbt som febertermometrar och suppositorier blev en del av vardagen. Bäst blev jag på att läsa in mig på ”luftvägsinfektioner” och ”öron-näsa-hals”.

Två av barnen hade en konstant snorsträng i tre år, ett annat dreglade och krävde flera dagliga klädbyten. En konflikt uppstod mellan förskolepersonalen (som lät mina barn snora och dregla) och föräldrarna till ett väldigt infektionskänsligt barn.

Vem ska vabba? Vi eller de?

Jag är djupt imponerad av personalen som nu under coronakrisen lyckas navigera mellan de olika intressena på förskolan. För det är, som så ofta, inte bara barnen de ska ta hand om. I farstun står föräldrar som pressats till bristningsgränsen av stress och dåligt samvete för att inte räcka till. Hur många gånger får förskolepersonalen klä skott för föräldrarnas missriktade frustration?

Det är föräldrar som är livrädda för att de älskade, älskade barnen ska bli svårt sjuka, eller för att de ska bli lätt sjuka så att det återigen blir vab eller vobb. Men det är samtidigt föräldrar som har stannat hemma i veckor med barn som snorar och som nu ger upp idén om att hålla dem hemma tills snoret försvunnit. Och som kanske har ett tillfälligt vikariat eller oroar sig för uppsägningar.

DN:s grafer visar att vabbandet stigit som ett spjut de senaste veckorna. Enligt en rapport från Unionen 2018 vobbar var fjärde förälder, vilket betyder att ytterligare tusentals föräldrar har sina barn hemma, utan att det syns i Försäkringskassans statistik.

Många undrar hur länge det ska fortsätta, men svaret är inte lätt. Folkhälsomyndighetens riktlinjer stämmer inte alltid med barnens symptom och i många fall kommer det att vara förskolans personal och föräldrarna själva som får avgöra.

Vems är felet för att livet inte går att planera? Inte förskolepersonalens i alla fall.

Nu är mina barn vuxna och om jag hade kunnat ge mig själv ett råd under småbarnstiden hade det varit: ”Försök att hålla ut!”. Snorsträngarna försvinner och dreglandet upphör. Karriären är inte förstörd av några veckors vabbande och du har troligen minst trettio års arbete kvar. Det innebär att säkert minst 30.000 möten och över 100.000 mejl återstår...

Just nu märks också en större förståelse i hela samhället, även hos chefer och arbetskamrater. Vi är alla drabbade av corona.

Läs mer:

Rekordmånga vabbar till följd av striktare smittregler

Familjens vardag ändrades i grunden när pandemin kom

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt