Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/helena-sjodin-oberg-vill-du-att-nagon-ska-bli-overkord-ropar-hon/

Sthlm i mitt hjärta

Helena Sjödin Öberg: ”Vill du att någon ska bli överkörd?”, ropar hon

Katarinavägen 16.10.

Det spöregnar iskallt, på gränsen till att vara snöblandat, en mörk vintereftermiddag. Vi flyttar saker med bilen, från en lägenhet på Södermalm till vår. En tjock bordsskiva, papperskassar med kläder och hushållsprylar. Och vilken tur vi har: En ledig plats precis utanför porten. 

Jag parkerar, hukar i det hårda regnet och har precis öppnat bagageluckan när en kvinna ropar till mig:

– Vill du att någon ska bli överkörd? Du har ställt dig alldeles för nära övergångsstället.

Där sitter en parkeringsvakt i sin bil med nedfälld ruta. Jag ser efter. Ja, det är nog snarare fem meter än tio till övergångsstället.

– Vi ska bara packa ur, inte parkera. Vi bor här, säger jag. 

– Jaha, och du vill att någon ska bli överkörd? ropar hon åter igen.

Jag får inte fram något svar och det känns som om jag rör mig i ultrarapid. Plötsligt oförmögen att ta in hennes fråga. Vill jag att någon ska bli överkörd? Varför skulle jag vilja det? Om jag svarar nej - men står kvar - betyder det då att jag är en ond människa som vill att folk ska skadas eller dö? Jag fastnar i semantiken. Vad ska jag svara? 

Så jag sätter mig bakom ratten, bevakad av parkeringsvakten i sin bil, fortfarande helt upptagen av frågan. Och då råkar jag trycka av tändningen så att bilen blir stående med släckta lysen. Parkeringsvakten flyger ut ur bilen i det piskande regnet, övertygad om att jag ignorerat henne. Men nu startar bilen och jag kör därifrån, inte så ond trots allt. 

Helena Sjödin Öberg är redaktör på Dagens Nyheter och har haft körkort i 36 år utan att vara inblandad i en olycka (peppar, peppar!). En gång fick hon fortkörningsböter sedan hon kört 15 kilometer för fort på motorvägen. Hon har tidigare skrivit om män, kvinnor och handarbete samt om vad som är en vanlig kanelbulle.