Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hem för ensamkommande flyktingbarn vandaliserat

Det som ska bli Vallentunas första hem för ensamkommande flyktingbarn har vandaliserats. Närboende har också ringt till socialförvaltningen och hotat med att göra livet så svårt som möjligt för barnen som flyttar in, skriver Svenska Dagbladet.

Fasaden har klottrats ned och äggats. Någon har borrat hål i en balkongdörr och sprutat in vatten. Vattenskadorna göra att invigningen av hemmet blir försenad med upp till en månad.

– I och för sig kan man förstå att människor kan bli undrande innan de vet vad det är frågan om, men det här någonting annat, säger Christer Halldelius, vd för kommunalägda Vårljus AB som äger hemmet.

 Socialförvaltningen har tagit emot både oroliga och hotfulla mejl och samtal från närboende. De mest hotfulla har polisanmälts.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av fastigheten. Inuläget finns inga misstänkta för skadegörelsen.

Kommunen och polisen ska nu nu ha ett möte med villaägarföreningen i området där hemmet ligger.

– Det är alltid så att vi är lite försiktiga och oroliga för det okända, och vad det innebär. Det måsta man våga möta och diskutera, säger socialnämndens ordförande Gunnel Orselius-Dahl (FP) till Svenska Dagbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.