Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hembesök hos bebisar sprids över stan

Arkivbild där en BVC-sjuksköterska och en familjerådgivare besöker en mamma och hennes två barn.
Arkivbild där en BVC-sjuksköterska och en familjerådgivare besöker en mamma och hennes två barn. Foto: Anette Nantell

Det framgångsrika projektet med utökade hembesök hos förstagångsföräldrar sprids nu från Rinkeby till sju andra platser i länet.

– Det är ett förhållandevis enkelt grepp som ger extremt höga vinster längre fram, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Först ut är Rågsved och Skärholmen, där hembesöksprogrammet startar den 1 september. Senare följer även Hässelby, Fittja, Rissne-Hallonbergen, Flemingsberg och Kista-Husby.

– Vi i landstinget är nöjda med projektet. Verksamheten i Rinkeby permanentas och vi har väldigt tydliga ambitioner att det ska komma i gång på fler ställen, säger Ella Bohlin.

Rinkebyprojektet startade 2013 och går ut på att nyblivna förstagångsföräldrar får upp till sex hembesök av ett team med en barnsjuksköterska från BVC och en föräldrarådgivare från socialtjänsten. Syftet är att minska riskfaktorer för ohälsa och stärka skyddande faktorer som exempelvis föräldrarnas tilltro till sin egen förmåga.

– Det är också ett sätt att förebygga psykisk ohälsa och tidigt upptäcka om en familj behöver extra stöd. En preventiv insats där vi når långt med enkla medel. Det måste vi förbättra inom alla delar av vården, säger Ella Bohlin.

Nästan alla – 95 procent – som har erbjudits de utökade hembesöken har tackat ja.

För knappt ett år sedan skrev DN om en utvärdering som Karolinska institutet har gjort av de gemensamma hembesöken. Den visar att föräldrarna i stor utsträckning följer de råd som personalen förmedlar och att barnen vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund i större utsträckning än tidigare. Under de drygt tre år som besöken då funnits hade vaccinationsgraden ökat med 15 procent.

Läs mer: Hårt kritiserade barnavårdscentralen Allvis läggs ner

– Utökningen av projektet är baserad på utvärderingen, det är viktigt att det finns ordentlig evidens. Forskarna har kunnat påvisa hälsoeffekter, säger Ella Bohlin.

Föräldrar som deltagit i programmet säger, i forskarnas intervjuer, att de har fått ökad kunskap om barns utveckling och kunskap om hur de ska hantera föräldraskapets utmaningar. Besöken på akuten för barnen har också minskat. Barn upp till ett år gamla som bor i Rinkeby är de som söker mest akutsjukvård, jämfört med andra barn i länet.

– Akutbesöken har minskat därför att familjerna har en trygghet i att kunna fråga den personal de har lärt känna. Vår vision är att fortsatt kunna arbeta så här, nu tar vi ett steg i taget, säger Ella Bohlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.