Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hemlösa får gratisbiljetter med SL

Foto: Peter Hoelstad

SL delar ut 15.000 biljetter till hemlösa så att de kan ta sig till och från exempelvis härbärgen. Förra året delades 8.000 biljetter ut men de tog slut redan efter vintern.

Kristdemokraterna i landstinget har drivit på för att fram ett stöd i form av biljetter till organisationer som arbetar med att hjälpa hemlösa. I november förra året tog beslutade trafiknämnden att SL skulle erbjuda 6.000 biljetter till olika frivilligorganisationer. I går var frågan om biljetter till hemlösa uppe i trafiknämnden igen och KD fick med sig övriga partier på att erbjuda 15.000 biljetter.

– Biljetterna organisationerna fick förra året räckte över vintern, men inte mycket mer. Det här är ett enkelt sätt att hjälpa hemlösa med en så enkel sak som att ge dem en möjlighet att slippa gå om de ska till ett härbärge eller kanske behöver besöka läkare, betonar Karl Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna i trafiknämnden.

De organisationer som arbetar med hemlösa får själva bestämma hur de vill dela ut biljetterna. Karl Henriksson anser att det är mycket enklare och smidigare att göra på det sättet än att låta någon på SL bestämma när en hemlös har behov av en gratisbiljett.

Beslutet om att stötta arbetet med att hjälpa hemlösa togs en dryg vecka efter att Sverigedemokraterna röstats in i landstinget. Det främlingsrädda partiet har ännu ingen plats i landstingets trafiknämnd, men beslutet – som alla partier stod bakom – kan ändå ses som en markering att resten av landstingspolitikerna är för ett samhälle som inte stänger dörren för utsatta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.