Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hemma hos inspektör Konst

Polis på natten, en av Stockholms mest passionerade konstsamlare på dagen. Stockholmspolisen Tommy har konst från golv till tak.
Polis på natten, en av Stockholms mest passionerade konstsamlare på dagen. Stockholmspolisen Tommy har konst från golv till tak. Foto: Lars Lindqvist
Han jagar skurkar i jobbet. Men hemma är det bara konst och litteratur som gäller. Polisinspektör Tommy har dille på konstvärlden. ”Det är nästan maniskt”, säger han och ler.

Tommy, stationsbefäl vid Stockholmspolisen, har en annorlunda hobby – konst. Väggarna i trerummaren är tapetserade med bilder. Det är näst intill omöjligt att se vad han har för färg på väggarna. Oljor, grafik och teckningar sitter i vägen. På bokhyllor och skåp trängs skulpturer. Tommy har till och med konst i badrummet. Några centimeter från duschmunstycket hänger en olja av svenske målaren Hans Wigert som ställde ut på Thielska Galleriet i somras.

– Jag får se till att inte rikta duschstrålen ditåt, säger Tommy.

I Tommys garderober finns nästan inga kläder. Bara travar med konst. Han kan inte ha allt uppe på en gång. Tyvärr.

– Lägenheten börjar bli för liten. Jag får se till att träffa en änka med ett stort 1700-talsslott, säger Tommy och blinkar.

Trots att han redan har för mycket köper han nytt. Senast i förra veckan budade han hem två målningar av Birgitta Liljebladh.

Var ska du ha dem?

– Något annat får åka, säger han. Det nya vill jag helst inte lägga i garderoben.

Tommy är bekant med nästan varenda en av konstnärerna. Men inte från början. Varje verk har en historia.

– I bland, när jag närmar mig en konstnär, är jag på gränsen till framfusig, säger Tommy.

I dag har han få vänner som inte är konstnärer. Någon har han till och med förälskat sig i.

– De udda människorna är ofta de mest intressanta, säger Tommy.

Han tycker att konsten gör hans liv rikare.

– Man hinner inte med allt i sitt eget lilla liv.

Om bilden:

1. Whisky från Kristina Lugn
– När Kristina kom in till polisstationen för att hämta sin borttappade plånbok fick hon syn på en Margareta Renbergmålning jag har på kontoret. Det visade sig att Margareta var Kristinas favorit. Jag gav henne ett blad ur Margaretas skissblock och bjöd senare in henne på middag. Hon tog med sig whiskyn.

2. Polisbrickan
På jobbet är Tommy ganska ensam om sitt konstintresse. Kollegor som kommer hem till honom brukar utbrista i ett:
– Åh fan!

3. Tavlan över matbordet
– En vän, konstnären Fruls Tilpo, var här på middag tillsammans med sin fru Hanna, konstnärerna Jockum Nordström och Stig Pettersson. Efteråt målade Tilpo två verk - den här och en annan där jag enbart har leopardkalsonger på mig. Jag tror vi talade om Tarzan vid middagen, som ett alternativ till Jan Håfströms fantomenbilder.

4. Julkort
Från Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson:
– Jockum och Karins julkort från 1994 var så roligt att jag lät rama in det.

5. Ekonomi
Som konstintresserad händer det att utgifterna rusar iväg. Allt handlar om att prioritera, säger Tommy.
– Jag åker inte utomlands, röker inte, har varken bil eller sommarstuga.
– I bland tar jag lån för att köpa tavlor. Den här av Margareta Renberg till exempel. Det är hennes enda självporträtt.

6. ”Den vänlige polischefen”
I sin självbiografiska roman skriver Beate Grimsrud om hur hon smiter från en låst psykavdelning. Till sist besöker hon en polisstation där ”en vänlig polischef” tar hand om henne.
– Den snälla polischefen är jag, säger Tommy.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.