Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hemsjukvardare-ljog-om-falska-hembesok-pensionar-avled/

STHLM

Hemsjukvårdare ljög om hembesök – brukare avled

Hemsjukvårdaren struntade i att göra ett nattligt besök hos en brukare som dog morgonen därpå. Vårdaren försökte också mörka sitt agerande. Händelsen är nu lex Sarah-anmäld och vårdaren har fått sparken. 

Den utbildade och erfarne hemsjukvårdaren skulle ha gjort ett nattligt hembesök hos den nu avlidne personen klockan 02.30 i nordvästra Stockholm. Men istället för att gå dit berättade vårdaren för sina kollegor att hen inte hade för avsikt att genomföra besöket. I stället fyllde vårdaren i en så kallad reservblankett för att låtsas som att det inplanerade besöket var gjort.

På morgonen hittades brukaren liggandes på golvet med svag puls. Ambulans tillkallades, men när den anlände hade personen avlidit. När hemsjukvårdaren som ljugit om hembesöket fick reda på att personen dött, kontaktade vårdaren kontoret och bad dem ”strimla” blanketten där det det icke genomförda besöket falskeligen dokumenterats.

När det uppdagades att hemsjukvårdaren både struntat i att göra tillsynsbesöket och dessutom ljugit fick personen sparken med omedelbar verkan. Nu har vårdarens arbetsgivare, ett privat omsorgsbolag, lex Sarah-anmält händelsen.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver företagets representant att händelsen diskuterats under flera arbetsplatsträffar i syfte att illustrera vikten av att alla gör det jobb de ska och följer de scheman för tillsynsbesök som gjorts upp.

Den avskedade hemsjukvårdaren har vårdutbildning på gymnasienivå, samt en påbyggnadsutbildning i akutsjukvård. Personen i fråga hade varit anställd sedan 2016 och var en av minst två personer som arbetade i hemtjänstbolagets nattpatrull.

Läs mer: Dement kvinna hade 54 hemtjänstmedarbetare