Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hennes desperata NEEEJ! tar hela vagnen i besittning

Liljeholmen 07.44.

Kvinnan skriker med en öronbedövande volym. Hennes desperata NEEEJ! tar hela tunnebanevagnen i besittning och samtliga passagerare, även de med öronen täckta av lurar, vänder sig om för att spåra ursprungskällan till oljudet. Hon står vid dörren, slår sin mobiltelefon hårt mot glaset och stirrar ut med jagad blick.

Hennes närmaste medpassagerare, en lång, medelålders man i skräddad ytterrock, niger för att blicka ut genom fönstret för att se vad som orsakat hennes skri. Övriga passagerare i vagnen följer hans exempel – bara för att se hur Hornstulls tunnelbaneperrong glider ut ur synfältet och den mörka tunneln mot Liljeholmen tar över.

Hon slår mobiltelefonen hårdare med glaset och medpassageraren lägger en tröstande hand på hennes axel.

Har det hänt något? Kan jag hjälpa?

Hon tittar ned, stampar med ena foten i golvet och suckar.

– Jag missade att kliva av. Jag var redan sen…

Sen tillägger hon tyst:

– Jävla mobil. Jag läste, och missade stationen.

Hon är som alla andra kollektiva morgonresenärer. De som slår ihjäl den dagliga åkturen med att kolla sociala medier, lyssna på musik, läsa nyheter. En resa där man bara sitter av tid och tänker är det få som orkar med. Distraktion för att börja dagen med intryck och nya tankar, eller för att tränga undan de gamla, mer uttjatade, tankarna.

Problemet uppstår när distraktionen blir för bra. När låten i dina lurar svänger extra mycket, när Facebook-diskussionen eller nyhetsflödet blir för intressant. Då står du där, på väg till en oönskad station och skriker NEEEJ!

Jörgen Jonason är printchef på DN och brukar hamna på fel station två gånger i kvartalet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.