Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Henny, 1, fick plats i en vanlig förskola

Hennys föräldrar kände sig tvingade att tacka ja till förskolan.
Hennys föräldrar kände sig tvingade att tacka ja till förskolan. Foto: Paul Hansen
Efter DN:s artikel om Henny som placerades på scientologidagis ska Stockholms stad se över kösystemet för förskolan och skynda på den nya skollagen. " Vi har lyft frågan och nu ska det utredas", säger Leif Sjöholm, stadsdelsdirektör för Enskede/Årsta/Vantör.

På onsdagen skrev DN om ettåriga Henny från Johanneshov som placerades på en privat förskola som använder sig av scientologernas utbildningsmetod. Föräldrarna kände sig tvungna att tacka ja till kommunens erbjudande eftersom beskedet var att det kunde ta ”år” innan hon fick plats på något av sina fem val.

– I nuläget finns inte möjligheten att tacka nej till en garantiplats, säger Thomas Persson, chef för utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Staden vill gärna att privata förskolor ansluter sig till den gemensamma förskolekön. När en privat förskola har godkänts i kön förbinder den sig också till att ta emot garantiplatser – för att uppfylla kommunens barnomsorgs­garanti. 

Enligt Kristofer Wallin på avdelningen för tillståndsgivning kan alla möjliga inriktningar godkännas  – så länge de följer läroplanen och inte strider mot skollagen.

– Vilket innebär att föräldrar kan bli erbjuden en plats i en förskola med religiös hållning.

Efter att DN ifrågasatt placeringen valde Enskede/Årsta/Vantör att handla mot reglerna, riva upp beslutet och ge lilla Henny plats på en traditionell, kommunal förskola. Som underlag för sitt beslut sökte stadsdels­direktören Leif Sjöholm stöd i den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli i år.

Enligt lagens förarbeten ska föräldrar som tackar nej till en garanti­plats på en förskola med en ut­talad konfessionell eller pedagogisk prägel få behålla sin garantitid i förskolekön.

Leif Sjöholm har också lyft  frågan  till staden som nu ska utreda en förändring av  kösystemet.

Thomas Persson, chef för utbildningsförvaltningen i Stockholms stad:

– Vi ska ändra reglerna så att man inte kan bli tvingad att acceptera en plats. Om staden hinner fatta beslut snabbt kan det ske redan tidigare än den 1 juli.

Platsgaranti för barn på förskolor

2008 infördes ett gemensamt kösystem för alla förskolor i Stockholm dit även privata kan ansluta sig.

Stockholms platsgaranti innebär att barn över ett år garanteras en förskoleplats senast inom tre månader från månadsskiftet då ansökan lämnats in eller senast under den månad som angivits i ansökan om den ligger längre fram i tiden.

Om man efter tre månader inte fått plats på något av sina fem val kan man välja att tacka ja till den erbjudna garantiplatsen, tacka ja till garantiplatsen och fortsätta köa till de andra valen eller tacka nej och fortsätta köa.

Om man fått en garantiplats är garantitiden förbrukad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.