Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Hesa Fredrik” skrämde stockholmare

Foto: TT

På slaget 22 utlöstes plötsligt Hesa Fredrik över hela Stockholms län. Det är ett fel och inget riktigt larm. Samtidigt slutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats tillfälligt att fungera liksom Polisen.se.

– Vi vet inte vad som har hänt men det rör sig inte om ett riktigt larm, vi har inte utlöst det. Det rör sig om något slags tekniskt fel, säger Åsa Dehlin ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Läs också: Tusentals oroliga ringde Polisen

Larmet fick många oroliga att ringa DN. Men det rör sig alltså inte om något riktigt larm.

Hos Räddningscentralen i Stockholms län säger en operative chefen Lars-Åke Stevelind till TT.

– Det var inte riktigt meningen. I samband med en uppgradering gjordes det ett test av systemet och vi råkade skicka i väg en signal, förklarar han.

Enligt krisberedskapssamordnare vid SOS Alarm, Claes Pekkala, testas syststemt med Hesa Fredrik någon gång varje vecka.

– Men vi gör det ”tyst”. Nu var det något som gick fel och signalerna gick ut, säger han.

Det är inte första gången under senare år som larmet Hesa Fredrik har utlösts av misstag eller genom ett tekniskt fel. Den 1 juni 2015 utlöstes larmet genom ett handhavandefel.

Hesa Fredrik heter egentligen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, och testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Sitt namn ska det ha fått från Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist som döpte den efter sig själv eftersom han var lika hes som signalen när den sändes första gången 1931.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.