Hetaste uppmätta månaden hittills i Stockholm - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hetaste uppmätta månaden hittills i Stockholm

Bad i värmen på Kanaanbadet.
Bad i värmen på Kanaanbadet. Foto: Lisa Mattisson

22,5 grader. Medeltemperaturen i juli var den högsta i Stockholm sedan astronomen Pehr Wilhelm Wargentin började göra mätningar i Observatorielunden för 262 år sedan. 

Den extrema hettan har ansatt huvudstadsborna. Vårdguiden har blivit överöst med samtal av överhettade människor, operationer har fått ställas in och folk har sovit i källare och balkonger. Fläktar har sålt slut i butikerna och grundvattennivån är kritisk på flera skärgårdsöar.

När juli nu är över står det klart att månaden var den varmast uppmätta hittills i Stockholm sedan astronomen Pehr Wilhelm Wargentin började föra statistik över medeltemperaturen i Observatorielunden 1756. Den 26 juli var det 33,6 grader i Stockholm, vilket är den varmaste dagen sedan 1994.

– Vi har haft ett högtrycksväder under en lång tid som inte släppt igenom svalare vind. Vi har också fått hjälp av väldigt mycket sol, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Stockholm är dessutom varmast i landet. Ingen annanstans har man haft en så het juli månad. Anledningen till det är att städer generellt håller kvar värmen bättre än landsbygdsorter. Bland annat eftersom stadsbebyggelsen inte kyls ner på samma sätt som skog och mark på nätterna, förklarar Sverker Hellström.

– Man brukar prata om urbana värmeöar. Vi ser liknande mönster även i andra städer, säger han.

Luftfuktigheten är även ovanligt hög i hela landet, vilket beror på att hett havs- och sjövatten avdunstar. Men i det sammanhanget slår Stockholm inga rekord. Fuktigast luft har man längst Norrlandskusten.

– På vissa platser har vi inte haft så hög luftfuktighet sedan vi började mäta det för ungefär 30 år sedan, säger Sverker Hellström.

Nästa vecka kommer det bli aningen svalare – ungefär som en normal svensk sommar, berättar Sverker Hellström.

– Det kommer inte att bli kyligt, men lite mer normalt.

Läs också: Så klarar du rekordhettan – gör som djuren

Läs också: Värmerekord slogs i Göteborg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.