Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hetsig-debatt-om-vallingby-centrum/

STHLM

Hetsig debatt om Vällingby Centrum

Försäljningen av Vällingby centrum är en fråga som engagerar många. Foto: Lars Epstein

Den borgerliga majoritetens avsikt att sälja det kommunägda Vällingby centrum (ägs av Svenska Bostäder) till ett privat fastighetsbolag orsakade en hetsig debatt i Stockholms kommunfullmäktige när 2020 års budget diskuterades och beslutades på torsdagen.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) sade att de kommunala bostadsbolagen ska ägna sig åt sin kärnverksamhet att bygga och förvalta hyresrätter.

– Därför är det relevant att renodla och ytterst sälja sådant som inte ingår i kärnuppdraget. En större försäljning som nu initieras är därför försäljningen av Vällingby centrum då vi tror att en långsiktig och seriös aktör bättre kan utveckla centrum, sade han.

Oppositionen höll inte med.

Tanken är att försäljningen ska genomföras under 2020. Foto: Lars Epstein

Borgarrådet Clara Lindblom (V) var orolig för att en försäljning skulle drabba Vällingby centrum på samma sätt som hände med de tio centrumanläggningar när den borgerliga majoriteten sålde dessa till det privata fastighetsbolaget Boultbee 2007.

– Det ledde till chockhöjda hyror, försämrad service och konkurser för små handlare i områden som Tensta, Rinkeby, Bredäng, Högdalen och Hässelby gård. Vällingby centrum är ett kulturhistoriskt centrum med viktiga kulturverksamheter som Stadsteatern, Kulturskolan och fritidsverksamhet för unga hbtq-personer. Vällingby förtjänar inte samma öde som resten av de förortscentrum som ni sålde ut, sade Clara Lindblom.

Invigningen av Vällingby centrum i november 1954 lockade gott om folk. Foto: A.B. Text&Bilder

 

Socialdemokraten Alexander Ojanne, som tidigare varit kommunfullmäktigeledamot i Södertälje, berättade att när förslag om att sälja kommunalägda centrumanläggningar var aktuella där så lyckades man stoppa försäljningen med hänvisning till vad som hände när Stockholm sålde sina centrumanläggningar till Boultbee 2007.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) i förgrunden. I bakgrunden syns borgarrådet Clara Lindblom (V). Foto: Lars Epstein

 

Läs mer: Det sociala experimentet Vällingby byggdes för den nya människan 

Läs fler texter och se fler bilder av Lars Epstein här