Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”High Chaparall över hela verksamheten”

Fortum bär ansvaret för arbetsplatsolyckan i Hjorthagen som krävde två liv, enligt fackförbundet Byggnads. ”Det är High Chaparall över hela verksamheten”, säger Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig.

Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud på Byggnads Stockholm Gotland, besökte senast i förra veckan värmeverket i Hjorthagen och diskuterade arbetsmiljöfrågor. Fortum är beställare av det nya kraftvärmeverket, och flera entreprenörer är verksamma på byggarbetsplatsen.

Enligt Tomas Kullberg har det brustit i ansvarsfördelningen på platsen:

– Otydligheten gör att man inte vet vem som tar beslut och utför riktlinjerna eller vem som är arbetsmiljösamordnare. Det var väldigt otydligt hur Fortum som beställare hade delegerat ner den biten. Det är High Chaparall över hela verksamheten.

Enligt Tomas Kullberg är det Fortum som bär ansvaret för dödsfallen.

– Det har begåtts fel, inte på individnivå utan organisationsnivå. Företaget borde få en företagsbot för att man inte organiserat arbetet på ett tillfredställande sätt. Personerna skulle inte ha funnits där under det tunga lyftet. Det ska inte finnas någon som ska kunna exponeras för att man tappar en sak, oavsett hur liten eller stor den är, säger Tomas Kullberg.

Fortum skriver på sin egen hemsida att man arbetat dygnet runt sedan 21 oktober. Det är en bidragande orsak till olyckan, enligt Tomas Kullberg.

– Man har så bråttom i produktionen. Istället för att ge de som utför jobbet tid att göra färdigt innan nästa arbetsgrupp kommer in har man mycket personal på varandra. Beställaren, Fortum, ställer kravet att verksamheten ska vara igång 24 timmar om dygnet för att man har ett startdatum och varje försening kostar ett antal miljoner. Men vad är ett liv värt? Är det värt miljonerna? Nu stannar ju arbetet oavsett, säger Tomas Kullberg.

– Fortum har till viss del hetsat sina entreprenörer eftersom man lägger den tidsramen. Sedan har så klart arbetsgivaren ett ansvar.

De båda männen som förolyckades ska vara utländska medborgare, vilket innebär att de blir ännu mer utsatta på arbetsplatsen.

– De killarna och tjejerna som kommer ifrån andra länder hamnar i beroendeställning. Gör de inte som arbetsgivaren säger blir de hemskickade, säger Tomas Kullberg.

Fortum vill inte kommentera dödsolyckan:

– Vi avvaktar polisutredningen. Tar man frågan allvarligt är det väldigt svårt att komma med självklara slutsatser om vad som är orsaken eftersom utredningen precis påbörjats, säger Per-Oscar Hedman, pressansvarig på Fortum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.