Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/historien-om-ett-hur-ett-e-raddade-globen-fran-att-bli-bespottad/

STHLM

Historien om ett hur ett e räddade Globen från att bli bespottad

På onsdagen meddelades att Globen byter identitet och istället ska heta Avicii arena.
Foto: Christine Olsson/TT

Prins Bertil Arena – så skulle den heta. Det var i alla fall arbetsnamnet på arenan som gav Stockholm en ny silhuett under andra halvan av 1980-talet.

Första spadtaget gjordes med en specialtillverkad spade med sex handtag och togs i september 1986. Det beskrevs som ”Spadtaget för Nya Hovet”. Det var så arenan kallades och det var nog inte många som trodde att den skulle kallas något annat heller.

Trots detta var nyfikenheten stor när dåvarande fritidsborgarrådet Ingemar Josefson (S) senare den hösten skulle avslöja namnet på den nya arenan. Täckelset föll och där stod ”Stockholm Glob Arena”.

Josefsson sa att han trodde och hoppades att arenan skulle komma att kallas Globen i folkmun, precis som folkmunnen raskt gjorde Johanneshovs isstadion till Hovet kort och gott när den arenan stod klar 1955.

Namnpresentationen hade föregåtts av en tävling dit alla som ville var inbjudna. Den som kom med det vinnande förslaget skulle belönas med 10.000 kronor. Förslagen strömmade in. Det kom in sammanlagt 4.756 förslag och fantasin flödade.

Vem av förslagsställarna som vann?

Ingen.

Bland förslagen fanns Q-pol, Atlas, Tre Kronor, Dramaticum, Galaxen, Prins Bertil Arena och Olof Palme Arena.

Ingemar Josefsson hade själv föreslagit Nobel Arena, men det föll av samma skäl som prinsens och den mördade statsministerns eftersom den särskilda namngruppen ansåg att arenanamnet – förutom att det skulle vara evenemangsneutralt, inte heller skulle vara personanknutet.

Därför blev det till slut Stockholm Glob Arena. Det skulle ju dessutom fungera internationellt, sades det.

Tack vare världens största sfäriska byggnad (600.000 kubikmeter) skulle Stockholm hamna på kartan hette det, trots att Stockholm vid det laget hade funnits på såväl platta världskartor som (jord)globar i över 700 år.

MEN: Glob på svenska är en sak, på engelska är det något helt annat, något som man kan likna vid en spottloska och det var ju inte mycket att skryta med.

Goda råd var dyra eftersom namnet redan var registrerat och skyddat, men så kom någon på att man kunde göra arenans namn internationellt och lägga till ett e efter Glob. Därmed var stadens ansikte räddat.

När det sedan var dags att döpa alla utrymmen invändigt – från förråd till loger och omklädningsrum – utlystes ingen tävling. De namnen fick arkitekterna på Berg arkitektkontor bestämma och idrottslagens omklädningsrum fick namn efter planeter som Mars, Pluto, Merkurius och Saturnus medan artistlogerna namngavs efter det grekiska alfabetet: alfa, beta, gamma, delta och zeta.

Pressutrymmena fick namn efter typsnitt som baskerville, century och avant garde. Skyltarna textades lagom till invigningen med just dessa typsnitt.

Det fejades in i det sista inför premiärkvällen, en premiär som bjöd på det bästa av det bästa när det gäller svensk underhållning (både idrott och kultur) och stjärnglans. Och vid det laget hade stockholmarna inte enbart tagit arenan utan även namnet till sina hjärtan.

Vem som fick äran att klippa det blågula bandet när Globen invigdes den 19 februari 1989?

Prins Bertil...

Läs mer: Globen byter namn – men inte tunnelbanestationen