Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/historiens-varsta-varselmanader-i-stockholm/

STHLM

Historiens värsta varselmånader i Stockholm

Det ser mycket mörkt ut på Stockholms arbetsmarknad.
Det ser mycket mörkt ut på Stockholms arbetsmarknad. Foto: Nicklas Thegerström

Omkring 36.000 personer varslades i Stockholms län under mars och april. Det är en ökning med närmare 1.500 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det här är nivåer vi aldrig har uppnått tidigare. Företag kämpar för sin överlevnad och många misslyckas, även tillväxttakten i antalet konkurser är mycket hög, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Varselvågen är högre i så väl mars som i april än den värsta varselnoteringen någonsin. Det innebär att mars och april är historiens två värsta varselmånader i Sverige.

Över hälften av alla lagda varsel i Sverige finns i Stockholms län, visar den statistik som Handelskammaren har tagit fram.

– Huvudstadsekonomin är oerhört viktig för hela landet och nu står den mitt i epicentrum för denna mycket negativa utveckling. Risken finns att varselvågen bara har börjat och med tiden kommer att skölja över resten av landet med samma kraft, säger Stefan Westerberg.

Stockholms län, som har mindre än 25 procent av befolkningen, står för 35.827 av varslen – vilket motsvarar 51,8 procent. Uppgången i varsel i Stockholms län under mars och april 2020 jämfört med samma månader 2019 landar på 1.456 procent.

På riksnivå finns 25 procent av varslen i hotell- och restaurangbranschen och 7 procent hos företag som sysslar med kultur, nöje och fritid.

Stefan Westerberg på Stockholms handelskammare.
Stefan Westerberg på Stockholms handelskammare. Foto: Linnéa Carlsson

Stefan Westerberg tror att andelen sannolikt är högre i Stockholm, de branscherna är till stor del koncentrerade hit.

– Den sociala distanseringen och massiva reserestriktioner drabbar besöksnäringen otroligt hårt. Många lever på det de får in under sommarmånaderna, nu kommer inga turister hit. Och jag tror att den sociala distanseringen kommer att hålla i sig ett bra tag till, säger han.

Siffrorna för inkvarteringsstatistik, som Stockholms handelskammare har analyserat, visar att det samlade antalet gästnätter i Sverige föll med hela 38 procent i mars månad jämfört med motsvarande månad 2019. För resande från utlandet var den siffran 56 procent och den inhemska turismen föll med 34 procent.

Sammantaget föll antalet gästnätter från utländska turister från omkring 887.000 till cirka 387.000. Inhemska gästers nivå på gästnätter gick från 3,6 miljoner till något över 2,7 miljoner.

– Nu har vi en stark indikation på att även det svenska resandet började dyka betydande redan i mars. Det borde vara högsäsong nu, men för besöksnäringsföretagen är det en affärsmässig istid där man helt saknar kunder, säger Stefan Westerberg.

Men enligt honom är det fler som har blivit arbetslösa än som har blivit varslade. Ett företag med färre än fem anställda behöver inte lägga ett varsel, timanställda och extrapersonal behöver inte varslas för att sägas upp. 

– Det går väldigt snabbt och det ser väldigt dåligt ut, det mynnar ut i en ökad arbetslöshet på rekordnivåer. Vi tror att regeringssamarbetet kan och bör ha större beredskap för insatser för att hindra dessa varsel från att leda till nya arbetslösa. Det vore bra om man hade en sammantagen kostnadsram på omkring 400 miljarder kronor specifikt dedikerad för att rädda företag och jobb, säger Stefan Westerberg.

Läs mer: Nio av tio oroas över arbetslöshet och ekonomi 

Läs mer: Stockholms län värre drabbat av krisen än övriga landet