Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hjältarna hedrades efter insatsen

01:19. I dag är det ett år sedan dådet på Drottninggatan, vilket högtidlighålls med bland annat konserter, gudstjänster och en manifestation i centrala Stockholm. DN var på plats.

Blåljuspersonal och personer från frivilligorganisationer som deltog i räddningsinsatsen vid terrorattentatet hedrades med en ljusceremoni i Adolf Fredriks kyrka. 

– Det kändes väldigt gott inte minst för vår del att bli tackad tillsammans med samhällets aktörer. Röda korset, som är en frivilligorganisation, ska vara ett komplement till samhällets resurser och det var vi och det känns stort. För det var tillsammans vi hjälptes åt och gjorde det här, säger Inger Malmström från Röda korset.

Ceremonin hölls i samband med minnesgudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm för särskilt inbjudna gäster. Där fanns förutom anhöriga och särskilt drabbade också ett stort antal representanter från det officiella Sverige och de som hjälpte till vid terrorattacken för ett år sedan då fem personer dog och hundratals berördes.

Elva personer fanns på plats i kyrkan som företrädare för olika yrkesgrupper och ideella krafter som var delaktiga i insatsen vid dådet och som hyllades särskilt.  

– Vi befinner oss nu i påskens och uppståndelsens tid och ett av budskapen där är att ljuset är starkare än mörkret. Att livet är starkare än döden, säger kyrkoherde Annika Millde som ledde minnesgudstjänsten.

– Vi har sett gatan vara en katastrofplats, för att sedan se den fyllas av sorgens och medkänslans blommor och lappar. Och så småningom försökt göra den till vår gata igen.

Som en avslutande ceremoni tändes flera ljus, som beskrevs som hoppets ljus. De bars ut ur kyrkan av sjuksköterskor, poliser, väktare, ambulanspersonal med flera. 

Efteråt samlades de elva ljusbärarna utanför kyrkan där kungaparet, statsminister Stefan Löfven och andra tog samtliga i hand och tackade för deras insats. 

Röda korset, som är en kris– och katastroforganisation, fanns på plats strax efter lastbilsattentatet på fredagen och tio dagar efteråt. Inger Malmström var insatsledare under en del av insatsen och fick ta emot hyllningen för sin organisation. 

– Vi fanns där som trygghetsskapare, stödjare och informationsgivare till både barn och vuxna och inte minst till föräldrar. För hur pratar man med sina barn om något så obegripligt som det som hände på Drottninggatan, säger hon.

Hennes starkaste minne från händelsen är den värdiga tystnaden som var på stan i många dagar efteråt men också gemenskapen och uppslutningen av människor. 

– Det var en slags enighet där människor kunde mötas fast vi inte kände varandra. Det var fantastiskt, säger Inger Malmström.

En annan av ljusbärarna är Anne-Li Viklund. Hon är rektor Lilla Adolf Fredriks skola, som ligger nära olycksplatsen. Den 7 april blev barn från två förskoleklasser och personal vittne till lastbilen som körde mot sitt mål längre ner på Drottninggatan. Många av eleverna på skolan kände även ett av offren, Ebba Åkerlund, sedan tidigare skolår. 

Anne-Li Viklund beskriver hur skolan snabbt efter dådet säkerställde så att barnen i deras verksamhet tryggades och att de höll öppet sent för föräldrar som hade svårt att komma ut från sina arbetsplatser kring Drottninggatan. 

I efterhand har skolan bearbetat händelsen, bland annat genom att bjuda in två präster från Adolf Fredriks kyrka som stöd för samtal, skriver hon i ett mejl. 

Ett av syftena med terrorattacken på Drottninggatan var att skapa rädsla och att slå mot det demokratiska samhället. Men de flesta anser att den terroriståtalade misslyckades.

– Det här dådet kunde ha förlamat oss av rädsla och skräck, och rädsla är sunt i de här sammanhangen, men den tog inte överhanden. Människor slöt sig samman och ville stå upp för vår stad och vårt öppna samhälle, säger Inger Malmström. 

De som hedrades

Sofia Wigert och Maria Stigle, Trygghets- och säkerhetssamordnare Norrmalm

Charlotte Therup Svedenlöf, psykologiskt och socialt stöd vid allvarlig händelsen Stockholms läns landsting

Anne-Li Viklund, rektor Lilla Adolf Fredriks skola

Inger Malmström, Röda korset

Oscar Aranquiz, väktare Securitas

Emma Forsberg, polis

Emma Segernäs och Ola Alenfalk, ambulanssjuksköterskor

Mikael Ekfeldt, brandförman

Håkan Johansson, brandman

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.