Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hm-personal-koade-for-att-delta-i-pilotstudie-for-coronasmitta/

STHLM

H&M-personal deltog i pilotstudie för coronasmitta

H&M-personal på väg in för att testa sig för covid-19 under lördagen.
H&M-personal på väg in för att testa sig för covid-19 under lördagen. Foto: Nicklas Thegerstrom

Vid H&M:s huvudkontor på Mäster Samuelsgatan i Stockholm testade sig anställda under lördagen för nya coronaviruset. 

Det görs som en pilotstudie tillsammans med Folkhälsomyndigheten. 

H&M:s pressavdelning lämnade på lördagen en skriftlig kommentar med anledning av att en stor del av personalen vid huvudkontoret skulle lämna prover för nya coronaviruset.

Enligt företaget rör det sig om en pilotstudie som de deltar i, med 5.000 prov. För de anställda är det frivilligt att vara med, skriver Ia Elf, på H&M:s kommunikationsavdelning: 

”Vi har valts ut att medverka i en pilot med syfte att kartlägga spridningen av Covid-19 i Stockholm. Piloten genomförs av Werlabs som är en registrerad vårdgivare hos Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).”

Werlabs är överens med Folkhälsomyndigheten att genomföra en pilot på ett antal företag i Stockholmsregionen och H&M-gruppen är ett av dessa utvalda företag.

Förutom H&M deltar bland andra Spotify och Tele 2.

”Vi tycker att det är mycket positivt och ser det som en bra möjlighet att delta då denna typ av utökade tester kan bidra till bättre kunskap om spridningen av viruset i samhället”, skriver Ia Elf och fortsätter:

”Vi erbjuder anställda som arbetar i Stockholm att testa sig och detta är helt frivilligt. Varken H&M-gruppen eller Folkhälsomyndigheten kommer att kunna få åtkomst till resultaten på individnivå, utan kan endast se anonym och aggregerad data.

Liksom övriga utvalda företag har vi fått ett begränsat antal tester för att bidra till att se hur stor spridningen av infektionen är i Stockholm. I vårt fall har vi erbjudits cirka 5000 tester.”

Enligt en överenskommelse mellan Werlabs och FHM ska testerna av prioriterade grupper, såsom personal inom vården, få störst utrymme. Werlabs vd Henrik Forsberg skriver i ett mejl till TT:

”Vi är också överens med Folkhälsomyndigheten om att en mindre del av vår testkapacitet ska gå till företag i Stockholmsregionen för att få ett representativt urval och skapa en bättre uppfattning om smittspridningen”.