Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hög felmarginal när polisen jagar papperslösa

Drygt nio av tio personer som polisen id-kontrollerat i Stockholms län i februari i sökandet efter papperslösa hade rätt att vistas i Sverige.

Simon Andersson, doktorand i processrätt och expert på området, är kritisk till polisens höga felmarginal på 91 procent.

– Man måste ha en grundad anledning att tro att någon inte har rätt att vistas här. Sverige vill inte att man ska kontrollera folk som ser utländska ut, så det är märkligt att använda ett annat medel, som plankning i tunnelbanan, för kontroller, säger han till Metro.

Även polisen medger att felmarginalen på 91 procent är hög.

– Det är önskvärt att den siffran ska vara så låg som möjligt, säger Sören Clerton, chef för centrala gränspoliskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen, till Metro.

Clerton berättar för tidningen att han ”naturligtvis” inte kan garantera att ingen kontrolleras på grund av utseende och språk, och att det ska göras en översyn om det finns metodfel i polisens arbete.

Enligt Metro har 26 personer per dag stoppats i den så kallade inre gränskontrollen i Stockholms län.

I januari skedde 716 id-kontroller och i 670 fall var misstankarna fel, enligt tidningen.

– Det låter som väldigt många oskyldiga, säger Simon Andersson till Metro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.