Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hogdjurens-tradgard/

STHLM

Högdjurens trädgård

Bild 1 av 10 Familjen Wallenbergs representationsbostad Täcka udden, en grosshandlarvilla uppförd 1870. På andra sidan strömmen syns Kvarnholmen, där ett nytt bostadskvarter tar form.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 10 Kerstin Brunnberg, född i Djurgårdsstaden, har sett Djurgården förvandlats från en klassblandad ö till ett reservat för rika.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 10 Karl och Filippa Wenlaff har precis gift sig i Djurgårdskyrkan.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 10 Familjen Wallenbergs representationsbostad Täcka udden.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 10 Manillaskolan var under 200 år internat för dövstumma, i dag en filial till prestigeskolan Fredrikshovs slotts skola.
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 10 På varvsön Beckholmen, nedanför Djurgårdsstaden, doftar det av det gamla Djurgården: tjära och bränd metall.
Foto: Fredrik Funck
Bild 7 av 10 På varvsön Beckholmen, nedanför Djurgårdsstaden, doftar det av det gamla Djurgården: tjära och bränd metall.
Foto: Fredrik Funck
Bild 8 av 10 Nedre Manilla är familjen Bonniers representationsbostad där det varje år hålls en exklusiv fest för Sveriges kulturetablissemang. Här bor även nuvarande överhuvudet Carl-Johan Bonnier.
Foto: Fredrik Funck
Bild 9 av 10 Under sommaren betar ett femtiotal får under morgon och kväll på Södra Djurgården. Skocken kallas Kungens får, en pittoresk påminnelse om att Djurgården kontrolleras av kungen.
Foto: Fredrik Funck
Bild 10 av 10

På nästan en femtedel av Stockholms innerstads yta bor ett fåtal personer med en hel ö som sin bakgård. Ambassadörer, miljardärer och kulturelit lever granne med museer, nöjesfält, båtvarv och stans nya elitskola. Lördagsmagasinet undersöker maktförhållandena på kungliga Djurgården.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in