Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Högerextrem kampanj på Södertörns högskola

Foto: Martina Holmberg / TT

Södertörns högskola med omnejd drabbades av en omfattande propagandakampanj från en högerextremistisk grupp på måndagen. Lärosätet och ett antal lärare pekas ut som representanter för en marxistisk indoktrinering, en ”globalistisk kraft” med den dolda avsikten att förstöra västvärlden. 

– Vi blir ofta utsatta för högerextrema troll i sociala medier och är väldigt avskydda i de kretsarna. Vi står för ett slags mångfald, ligger i förorten och är stolta över att ha kunnat rekrytera från områden som inte är så välrepresenterade på andra håll, säger Södertörns högskolas pressansvariga Jenny Tirén Berg.

Läs mer: Extremister sprider propaganda i skolorna

Den högerextrema gruppen tejpade på måndagen upp affischer, klistermärken och flygblad på lärosätet och i Flemingsbergs centrum, men det främlingsfientligt motiverade budskapet stoppades också i brevlådor i bostadsområden i Tullinge och Huddinge. Högskolan påstås utbilda studenterna i ”vänsterpolitiska idéer” – rentav marxistiska – och förhindra dem från logiskt, kritiskt eller självständigt tänkande.

– Det här är en aktör som hör hemma i den mest radikala delen av extremhögern med vit makt-idéer och en tydlig rasnationalism. Den här typen av grupper vill gärna ge sken av att ha ett slags folkligt mandat för sin aktivism, att de inte alls är extrema utan kommer från hjärtat av samhället, eftersom det gör propagandan mer kraftfull, säger Daniel Poohl, vd för antirasistiska stiftelsen Expo.

Läs mer: Rektorer vittnar om extremism bland elever

Därtill utpekas ett antal nuvarande eller tidigare lärare med namn och bild i materialet på Södertörns högskola . Högskolans personal har tagit ner allt som satts upp på deras område, man har tagit kontakt med berörda personer och skickat ut information om händelsen på sitt intranät. 

– Det har varit liknande förr och det här är som en kulmen på ett kampanjande som pågått i många år, i princip sedan högskolan tillkom som en sorts uppstickare i huvudstaden, säger Tobias Hübinette som är en av de utpekade och i dag arbetar på institutionen för språk, litteratur och interkultur vid Karlstads universitet.

Läs mer: Elevernas nazifilm vändpunkten för elitskolan 

– På så vis var det väl väntat, men det är klart att det är besvärligt även om jag har stämplats som vänsterextremist ända sedan tonåren. Flera av de som jobbar där på riktigt känner sig utsatta, särskilt sådana som arbetar inom fält som högerextrema avskyr, exempelvis genusvetenskap.

I enlighet med klassisk främlingsfientlig retorik – känd från ideologier som nazismen, fascismen eller den mer moderna högerpopulismen – beskrivs västvärlden i propagandamaterialet som i totalt upplösningstillstånd och orsaken till det är så kallade ”globalistiska krafter”. Begreppet ”globalist” är i en välvillig tolkning någon som kortfattat tror på fri rörlighet för handel och personer, men i högerextrema kretsar är det ett illa dolt kodord för judar eller andra utpekade motståndare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.