Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Höghus vid Liljeholmen föreslås bli ännu högre

Om höghusen blir 24 våningar i stället för 21 innebär det att de rymmer nästan 50 fler lägenheter. När hela området är färdigbyggt har staden fått ett tillskott på 4.500 lägenheter.
Om höghusen blir 24 våningar i stället för 21 innebär det att de rymmer nästan 50 fler lägenheter. När hela området är färdigbyggt har staden fått ett tillskott på 4.500 lägenheter. Illustration: Rosenbergs arkitekter
Stockholms stad vill bygga fler lägenheter vid kajerna i Liljeholmen. De fyra höghus som ska resa sig ur Årstaviken föreslås bli ännu högre än vad som tidigare sagts: 24 våningar.

Så sent som på 1990-talet lade vintankfartygen fortfarande till vid Sjövikskajen i Liljeholmen.

Nu har det nya bostadsområdet i Årstadal kommit mer än halvvägs och i nästa vecka väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att de fyra 21-våningshusen som planeras vid vattnet ska få tre våningar till.

Det är byggbolaget JM som vill öka våningsantalet och stadsbyggnadskontoret håller med, de nya våningarna ger ett tillskott om nästan 50 lägenheter i ”ett mycket attraktivt läge”.

I riktlinjerna för den nya stadsdelen Liljeholmen-Årstadal-Lövholmen står att bebyggelsen ska ha innerstadens täta urbana miljö men också anpassa sig till landskapsbilden.

För Liljeholmskajen har stadsutvecklarna tänkt sig att skyskraporna längs kajen ska ”möta det storskaliga landskapet”, förkastningsbranten upp mot Årsta.

När hela området är färdigbyggt, tidigast 2015, har staden fått ett tillskott på cirka 4 500 lägenheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.