De stöd som regeringen lovat restaurangbranschen har ännu inte delats ut, och nu är läget akut säger krögaren PG Nilsson. Därför har han tagit initiativ till en högljudd protest: Varje dag klockan 15 ska anställda och ägare ställa sig utanför sina restauranger och slamra med grytor och kastruller, ända tills stöden betalats ut.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 00:06
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hogljudd-protest-fran-restaurangbranschen/
Högljudd protest från restaurangbranschen
På torsdagseftermiddagen var måttet rågat för Sveriges restaurangbransch. Genom att banka på grytlock, kastruller och de köksredskap som fanns till hands protesterade de högljutt mot att de stöd som länge utlovats till branschen ännu inte betalats ut.
Initiativtagare var krögaren PG Nilsson, vars koncern Svenska Brasserier driver ett flertal restauranger i Stockholm. I ett upprop på Facebook, riktat till såväl ägare som restauranganställda skrev han:
”Klockan 15:00 alla dagar så ställer vi oss, personal och ägare tillsammans, utanför våra restauranger med grytor och kastruller, slevar och lock och låter så mycket vi kan. Vi gör det i en minut, varken mer eller mindre, och vi fortsätter att göra det tills Finansministern ser till att vi får alla de stöd som utlovats utbetalda.”

– De stöd, som permitteringsstöd och omställningsstöd, som utlovats är bra, säger han. Problemet är att de inte betalas ut, eller är långa väntetider, och det tror jag att många inte är medvetna om. Vi har väntat på stödpengar sedan i höstas, och nu är läget akut, därför gör vi den här protesten.
Sena utbetalningar av stöd drabbar inte bara restaurangerna, varför är det just ni som behöver extra hjälp nu?
– Det är självklart problematiskt för alla, men som företrädare för restaurangbranschen värnar jag så klart extra mycket om restaurangerna.
PG Nilsson säger att han har full förståelse för att regeringen har mycket att göra, och att det är många som behöver olika stödåtgärder.
– Men om Tillväxtverket inte hinner gå igenom ansökningar och dela ut de stöd som det har beslutats om måste de få extra resurser så att de hinner med.
Det som fick droppen att rinna över var beskedet att regeringen förlänger förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 till den 24 januari som kom med endast två dagars varsel.
– Jag förstår att de har mycket att göra, och vi förstår också vikten av att bromsa smittspridningen. Samtidigt har vi skyldighet enligt kollektivavtalet att informera våra anställda om schemaförändringar två veckor i förväg och det blir ju omöjligt när vi får besked om restriktionerna så sent.

Ni kan ju också följa smittspridningsläget, och måste ha förstått att det fanns en risk att förbudet skulle förlängas?
– Jo självklart, men vi tycker att det är rimligt att begära samma sak av regeringen som de begär av oss.
Coronakrisen har påverkat restaurangbranschen i snart ett år, hur har ni klarat er så länge?
– Det har gått upp och ner, och olika typer av restauranger har påverkats olika mycket och på olika sätt, säger PG Nilsson.
– Vissa har klarat sig bättre, men jag känner krögare som fått belåna sitt hus eller sälja sommarstugan för att stoppa in pengarna i verksamheten.