Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hogt-tryck-pa-coronatester-app-krashade/

STHLM

Högt tryck på coronatester – app kraschade

Appen Alltid Öppet hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning. Många möttes av ett felmeddelande när de försökte logga in för att boka sitt test.
Appen Alltid Öppet hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning. Många möttes av ett felmeddelande när de försökte logga in för att boka sitt test. Foto: Magnus Hallgren

I dag måndag öppnade Region Stockholm för att alla invånare i länet ska kunna testas gratis för covid-19. Men när över 30.000 stockholmare försökte boka tid samtidigt överbelastades regionens app ”Alltid öppet”.

Uppdatering 20200615 10:29. Artikeln har tillfogats en rättelse.

Genvägen till ett coronatest blev en senväg. Klockan nio på morgonen skulle det gå att boka tid för provtagning på regionens app Alltid öppet, men redan dess möttes många av felmeddelandet ”För närvarande är det problem att ansluta till servern” när de försökt logga in.

Över 30.000 stockholmare försökte nämligen på en och samma gång gå in och boka tid för provtagning när appen öppnade. Appen har en maxkapacitet på 10.000 användare.

Överbelastningen har gjort att många i stället möttes av meddelandet ”På grund av hög belastning kan det vara längre svarstider än normalt. Prova igen om en liten stund”.

– Det har varit ett väldigt högt tryck, säger Caroline Ekman, kommunikationsdirektör på Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

Mellan klockan 09 och 11.30 på måndagen har 8.000 stockholmare hunnit boka tid för provtagning via appen. SLSO arbetar nu med att förbättra appens kapacitet så att fler kan använda den samtidigt.

– Men vi uppmanar de som kan att ha lite tålamod och vänta med att gå in och registrera sig, säger Caroline Ekman.

Foto: Magnus Hallgren

Man kan boka tid för provtagning för både för pågående infektion, så kallat PCR-test, och för tidigare infektion, antikroppstest. Först måste man svara på ett antal frågor så att vården kan göra en medicinsk bedömning, och sedan får man möjlighet att boka tid.

Antikroppstesterna kan göras på ett 50-tal platser i regionen. För provtagning för pågående smitta kan man höra göra ett PCR-test hemma eller på en av sju mobila testanläggningar.

När finansregionrådet Irene Svenonious (M) i fredags informerade om att testningen ska skalas upp i regionen, och kommer att erbjudas alla som är intresserade, betonade hon att efterfrågan på testerna bedöms bli mycket stor.

– Många kommer att vilja testa sig, det utgår vi ifrån. Jag vill vädja om lite tålamod. Alla som vill kommer att få testa sig. Men det kommer kanske inte att kunna ske redan på måndag, sade hon.

Patienter som behöver vård kommer däremot att vara fortsatt prioriterade för testning. Provtagning av patienter beställs, precis som tidigare, via vårdgivare och berörs inte av problemen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att appen är ny.

Läs mer: Kostnaderna för digital vård ökar 

Läs mer: Digitala vårdbesök har mångdubblats i Stockholm 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt