Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hogtryck-pa-stadsbiblioteket-under-pandemin/

STHLM

Högtryck på stadsbiblioteket under pandemin

Och vad finns det för spännande i den här påsen tro? Bibliotekarierna tipsar för den som som har svårt att välja litteratur.
Och vad finns det för spännande i den här påsen tro? Bibliotekarierna tipsar för den som som har svårt att välja litteratur. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Läslusten är stor under den rådande pandemin. Det märks inte minst i den så kallade åsnetrappan nedanför Asplunds mäktiga bibliotekstempel på Odengatan i Vasastan i Stockholm. Där köar låntagare – på behörigt avstånd – när biblioteket öppnar klockan 10.

Petter Södrin, biträdande enhetschef på det som kallas digitala biblioteket och medier på Stockholms stadsbibliotek, berättar entusiastiskt om det stora läsintresset som yttrade sig när biblioteket öppnade igen den 25 januari efter att ha varit stängt i drygt fem veckor runt årsskiftet.

– Första dagen gjordes 10.000 reservationer, de allra flesta på webben, säger han. Vi har aldrig varit med om något liknande. Många saknade sitt bibliotek när det var stängt. Det var ett kvitto på att vi behövs och är efterfrågade.

Det är kö när Asplundhuset öppnar, men låntagarna håller sig på behörigt avstånd från varandra.
Det är kö när Asplundhuset öppnar, men låntagarna håller sig på behörigt avstånd från varandra. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Omkring 10.000 på en och samma dag, att jämföra med hela 2020 då det lades sammanlagt 547.787 reservationer, motsvarande cirka 1.500 per dag. Trycket är fortsatt högt och de låntagare som har reserverat litteratur måste vara beredda på att vänta längre än vanligt.

Rutinerna när det gäller reservationer och omlån har nämligen ändrats sedan pandemin bröt ut.

– Vi har gjort en hel del undantag. Dels har vi inga förseningsavgifter, dels har man kunnat låna om under längre perioder än vanligt. Det är en del av de anpassningar vi har gjort. Dessutom har vi tagit bort avgiften för reservationer och förseningar.

Besök gärna biblioteket, men besöket måste begränsas tidsmässigt.
Besök gärna biblioteket, men besöket måste begränsas tidsmässigt. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Avgiften för reservationer är tio kronor liksom den för förseningar, men där handlar det om en tia per bok och påbörjad vecka.

I början av pandemin lånades fler böcker om pest och spanska sjukan än ”normalt”. Nu är det – precis som vanligt – mest nyutkommen litteratur som lånas. Och den i särklass mest lånade boken sista kvartalet 2020 var DN-journalisten Matilda Gustavssons hyllade bok ”Klubben”.

Av de tio mest lånade böckerna var merparten skrivna av kvinnliga författare.

Sittplatserna är borttagna för att besöken inte ska bli så långa.
Sittplatserna är borttagna för att besöken inte ska bli så långa. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Hur ser det ut med öppethållandet framöver?

– Vi har gått tillbaka till samma öppethållandetider som vi hade före jul, säger Petter Södrin

Är alla bibliotek öppna någon gång under veckan?

– Nej, vi har bibliotek som är stängda av andra anledningar. Renoveringar och annat.

Läs mer: Corona tvingar biblioteken att tänka nytt

Ämnen i artikeln

Vasastan
Bibliotek
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt