Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Höjd skatt till satsning på skolan

Barnen är det centrala i Stockholms stads budget för 2016.

– Stockholm är Sveriges rikaste kommun. Vi har en hög sysselsättning och en stabil tillväxt – men alla har inte samma möjligheter, och det gäller inte minst barnen. Det är där vi börjar, med barnen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Den rödgrönrosa majoriteten har döpt sin budget till ”Ett Stockholm för alla”.

– Vi höjer skatten med 22 öre för att satsa på skolan. Vi ska ha fler vuxna i skolan, självklart helst lärare, men de finns tyvärr inte alltid att få tag på, säger Karin Wanngård.

Men FP:s gruppledare Lotta Edholm menar att det är en katastrofbudget, att ni i själva verket höjer schablonen för skola och förskola med mindre än vad Alliansen gjorde.

– Inte alls, vi lägger på mellan 3,5 och 4 procent på skolan och förskolan, säger Karin Wanngård.

Det beror, enligt henne, på att staden samtidigt tar tillbaka mindre pengar från skolor, förskolor och fritidshem än tidigare.

– Vi drog tillbaka 43,4 procent av schablonen till arbetsgivaravgifter, försäkringar och pensioner. Nu sänker vi den andelen till 40,5 procent.

Utbildning går igen i jobbpolitiken. Majoriteten satsar 45 miljoner på att matcha ihop människorna med jobben, på yrkesutbildning, komvux och SFI. När det gäller bostäderna – som enligt DN/Ipsos nyligen är stockholmarnas överlägset största huvudvärk – höjer de rödgrönrosa målet för byggandet med 1 000 bostäder per år.

– Vi ska klara av att bygga 40 000 nya lägenheter till 2020. Vi ska bygga i hela staden, för ett Stockholm som håller ihop, det kommer 4 000 nya bostäder bara i Skärholmen under den här mandatperioden, säger Karin Wanngård.

Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) fyllde på med att de tre kommunala bostadsbolagen ska vara en spjutspets i byggandet.

– Stockholm ska inte vara ett reservat för människor som har råd att betala. Vi ska bygga ungefär 5 000 lägenheter i Stockholmshus i områden där vi inte har kunnat bygga förut, de första 80 byggs i Bandhagen, säger hon.

Stockholmshusen är, enligt Livh, ett av Sveriges största projekt för att pressa kostnaderna och trots det bygga kvalitetssäkrade och vackra hus. Hon lovar också en fortsättning på projektet Snabba hus för ungdomar.

– Och det är inte baracker, det är fantastiska och vackra modulhus som serietillverkas, vi bygger minst 400 nya lägenheter under 2016. Hyran för en etta på 32 kvadrat är mellan 4 000 och 5 000 kronor i månaden, säger hon.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) försäkrar att Stockholm ska bli en bra cykelstad med en kvarts miljard i cykelinvesteringar under 2016.

– Men Stockholm ska också få ett större och trivsammare stadsliv med mer plats för uteserveringar, säger han.

Under året ska det utredas hur stombussarna ska kunna nå en medelhastighet på 20 km/h och från den 1 januari blir det dubbdäcksförbud på ytterligare två gator – Fleminggatan och Kungs­gatan.

Feministiskt initiativs gruppledare Gita Nabavi (Fi) talar om att ingen stockholmare ska behöva vara rädd för våld.

– Vi har tredubblat stödet till kvinnojourerna på två år. Nu ska vi öka antalet skyddade boenden, få fram fler genomgångslägenheter för våldsutsatta och se över förturssystemet i bostadskön, säger hon.

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr är inte imponerad av den rödgrönrosa budgeten.

– De lovar mycket som de inte kommer att kunna leva upp till.

Skattehöjningen i fjol på 35 öre, har inte gett någon effekt, menar Anna König Jerlmyr.
– Vi ser att barngrupperna ökar i förskolan och i Lärarförbundets rankning har Stockholm fallit från första till sjuttonde plats när det gäller resurser till skolan.

Anna König Jerlmyr är också kritisk till stadsmiljöpolitiken.

– Tryggt och snyggt är viktigt men de satsar inte en krona. Anmälningarna om klotter har ökat från 4 500 till 9 000 på ett år, säger hon.

Centerpartiet instämmer i kritiken mot fortsatta nedskärningar på stadsmiljöområdet. Även Kristdemokraterna talar om bristen på satsningar på förbättrad renhållning. KD kritiserar också en utebliven boendegaranti för äldre och avskaffande av ungdomsvärdar inom äldreomsorgen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.