Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hon kan snuvas på 17 år i bostadskön

Sara Ström såg sin hyrestrea hos Svenska Bostäder i Kärrtorp som en investering.
Sara Ström såg sin hyrestrea hos Svenska Bostäder i Kärrtorp som en investering. Foto: Magnus Hallgren
Efter att ha satsat 17 år på allmännyttan räknade Sara Ström med en ljus framtid på bostadsmarknaden. Nu säljs hennes lägenhet ut – och från borgar­rådet Joakim Larsson (M) får hon rådet att vända sig till en privat bostadsbytarsajt.

– Jag valde att investera 17 år, nästan halva mitt liv, i ett kontrakt hos allmännyttan. Jag ser utförsäljningen som kontraktsbrott och stöld av kö- och boendetid.

Sara Ström bor i en av över 1.000 lägenheter i Kärrtorp och Bredäng i södra Stockholm som det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder ska sälja till ett privat bostadsbolag. Hon skrev ett besviket brev till borgarrådet Joakim Larsson (M), som är ansvarig för bostadsbolagen.

Rådet från hans medarbetare var att ”pröva nätsajten Björns­bytare.se”.

– Det var inte meningen att skriva någon på näsan utan ett försök att beskriva hur man byter lägenhet på den öppna bostadsmarknaden, säger Joakim Larsson.

Förstår du att hyresgäster som har investerat årtionden av kötid hos allmännyttan blir upprörda?

– Jag förstår att de ser det som en nackdel. Det är en väldig skillnad i utbud mellan allmännyttans internkö och den hos en privat ­fastighetsförvaltare. Inget bolag är så stort som allmännyttan.

Sara Ström stod 14 år i bostadskön innan hon fick sin trea i Kärrtorp. Den 9 juni, när hon bott i lägenheten i tre år, fick hon en lapp i brevinkastet om att huset skulle säljas i september. En del grannar fick inte ens en lapp utan fick läsa om affären i tidningen.

– Det säger sig självt att det inte fungerar att byta till en annan lägenhet i allmännyttan på några månader mitt i sommaren, säger Sara Ström.

Informationen till hyresgästerna borde ha gjorts annorlunda, medger Joakim Larsson, den kom för sent och var för kortfattad. Men försäljningen följer de riktlinjer den borgerliga majoriteten har gett allmännyttan om aktiv fastighetsförvaltning, menar han.

– Svenska Bostäder har en enorm renoveringsskuld, det är bra att sälja en del av de fastig­heterna och få pengar till renovering av andra. Dessutom är det bra med en större blandning av fastighets­ägare i områden där allmännyttan dominerar.

Har vi någon allmännytta kvar i Stockholm om tio år?

– Som jag ser det är allmän­nyttan väldigt viktig i Stockholm och kommer att ha en dominerande roll inom överskådlig framtid.

Hyresgäster har bildat nätverk

Svenska Bostäder vill sälja 207 lägenheter i Kärrtorp och 845 i Bredäng till Primula Byggnads AB. Som delbetalning får det kommunala bolaget 122 lägenheter, fyra butikslokaler, ett garage samt en förskola i Hammarby sjöstad.

Hyresgästerna i Kärrtorp och Bredäng har bildat ett nätverk mot försäljningen och samlat in drygt 2 400 namnunderskrifter.

Kommunfullmäktige tar ställning till affären tidigast i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.