Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hon vill öka toleransen för slöjan på hijabdagen

Internationella Hijabdagen firades på torsdagen på Hötorget då kvinnor från alla trosinriktningar erbjöds att prova att bära den omdebatterade slöjan.

– Det största problemet med slöjan är att människor tror att vi är förtryckta, säger arrangören Zanoobia från Ahmadiyyaförsamlingen.

Tältet med provsjalar blåser nästan bort bland torsdagsflanörerna på Hötorget. Ett tiotal kvinnor från Ahmadiyya muslimska församlingen i Stockholm erbjuder förbipasserande att prova en hijab. Kampanjen som uppmärksammas över hela världen hålls för andra året i Stockholm.

Få vågar stanna för att prova och en av de nyfikna som kretsar kring tältet är allt annat än positiv till arrangemanget.

– Era män skulle prova att bära slöja en vecka, så får man se vad de tycker. Det är ju sjukt, det är inte klokt, säger hon upprört.

Två poliser har posterat sig mittemot tältet för att möta eventuella aggressioner eller provokationer från förbipasserande.

– Vi vet att slöjan är ett laddat ämne. Förra året var det flera som hon här som inte ville ha dialog utan bara häva ur sig åsikter. Det är just det vi vill motverka, vi vill öka toleransen och förståelsen. Jag respekterar deras åsikter och då måste de också respektera mina, säger arrangören Zanoobia.

Varför vill ni att andra ska prova slöjan?

– Vi vill öka förståelsen kring varför muslimska kvinnor bär Hijab och vi är inte förtryckta. Vi vill också öka toleransen, att man ska respektera olikheter, olika val, att alla har rätt att klä sig hur de vill. 

Vilka fördomar möter du?

- Människor tror att vi är förtryckta och att vi inte valt att bära slöja, att vi inte är utbildade, att vi inte kan svenska. Det finns många sådana fördomar och det är just det vi vill förebygga.

Kan du ändå förstå att människor tror att du tvingas ha slöja?

– Ja, det kan jag förstå. Slöjan fått dåligt rykte på grund av sharialagarna i Iran och Saudiarabien som tvingar kvinnor att bära slöja. Men i Koranen inte finns något tvång att bära slöja, det är frivilligt. Man blandar religion med politik, och det ska man inte göra.

Har du själv mött diskriminering?

– Inte direkt diskriminering men man får ju glåpord på tunnelbanan. Som "ta av dig slöjan", "åk tillbaka till ditt hemland". Men då säger jag "det här är mitt hemland, jag är född och uppvuxen här". Det är mitt eget val att bära slöja och jag känner mig glad i min slöja.

När tog du på dig slöjan?

– Jag valde att bära slöja för fyra år sedan när jag var 23. Jag har alltid varit troende muslim men mina föräldrar har aldrig tvingat mig utan ville att jag skulle bestämma själv. Men man måste vara redo och självsäker innan man bär slöjan. Det kändes inte rätt innan. 

Kan du ta av dig den någon dag också?

– Nej, nu kan jag inte tänka mig att gå utan slöja. Första gången tänkte jag att jag går ut med den en gång och om jag inte trivs i den, eller nu kollar alla på mig, om jag känner mig otrygg i den, då tar jag av mig den. Men jag kände inte så och då fortsatte jag.

Hur har slöjan förändrat dig?

– Det enda som har förändrats är att jag ser människor och deras tankesätt på ett annat sätt nu. Det finns människor som är väldigt negativa till slöjan. Innan tänkte jag att alla respekterar alla, men så känner jag inte längre.

Vem visar du ditt hår för? 

– Jag kan visa det för kvinnor och min man. Samt min pappa, mina bröder, min mans pappa, och släkt, dom som man inte kan attraheras av.

Är slöjan en religiös handling för dig?

– Ja, men i dag är det en livsstil. Jag kan inte tänka mig att gå utan den. Jag känner mig trygg och glad i den.

Men att kvinnan måste dölja sitt hår, är inte det en symbol för kvinnoförtryck?

– Jag tycker inte att det är förtryck. Förtryck är när man är tvingad att göra något. Jag har valt slöja och känner mig inte förtryckt. Men de som är tvingade och inte förstår innebörden av slöjan förstår jag kan känna sig förtryckta.

Vad tycker du om att barn tvingas ha slöja?

– Det är inget jag stödjer. Ett barn ska inte behöva ha slöja på sig. Inom islam säger man när man kommer i puberteten i tonåren så ska man ha slöja. Men jag tycker att en tjej ska bestämma själv när man ska bära den, säger hon.

Manifestationen hölls under dagen även i Göteborg, Malmö och Luleå. Slöjkritikern Sara Mohammad från Riksorganisationen Gapf (Glöm aldrig Pela och Fadime) menar att hijabdagen inte borde uppmärksammas.

– Jag tycker inte att man ska normalisera slöjan som är en kvinnoförtryckssymbol. Jag har inget emot tyget men däremot vad den står för, en sexualisering av kvinnors kroppar. Det är viktigare att uppmärksamma kampen mot slöjan i Iran och Saudiarabien än att marknadsföra slöjan. Men självklart kan jag försvara en beslöjad kvinna om en rasist försöker kränka henne, säger Sara Mohammad.

Vill du ha slöjförbud?

– Jag vill att samhället ska skydda barn från en religiös symbol som slöjan. Min önskan är från 18 år men där kan jag kompromissa. Åldersgräns på 15 år är bättre än ingenting, säger hon.

 

World Hijab Day

World Hijab Day firas den 1 februari av muslimska kvinnor runt om i världen. Kvinnor från alla trosuppfattningar erbjuds att prova att bära Hijab för att visa solidaritet med kvinnor som diskrimineras på grund av slöjan. 

World Hijab Day startades 2013 av muslimska Nazma Khan från Bangladesh och boende i Bronx. Hon har själv diskriminerats, ifrågasatts och hotats på grund av slöjan och startade därför en diskussionsgrupp för diskriminerade muslimska kvinnor. Organisationen har i dag ambassadörer i 45 länder. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.