Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Demonstrerar för bättre tolktjänst

Josefin Bark är en av initiativtagarna till demonstrationen.
Josefin Bark är en av initiativtagarna till demonstrationen. Foto: Privat

Teckenspråkstolkar är en del av välfärden som fungerar olika bra beroende på var i landet man befinner sig. Det menar döva Josefin Bark som nu kraftsamlar för en demonstration utanför riksdagshuset. 

– Vi ska visa för beslutsfattarna att det här inte är okej längre, säger hon. 

Josefin Bark, Isabel Engwall Johanna Carlsson, Rebecca Jonsson och Hedvig Ledung  förenats i en gemensam sak – frustrationen över dålig tolktjänst. 

De möttes i kommentarsfält på sociala medier, irriterade över hur systemet för tolktjänst fungerar i dag. Tillsammans arrangerar de nu en demonstration i Stockholm för att lyfta frågan. 

– Vi är privatpersoner från olika delar av landet som tröttnat på att få avslag till tolk där argumentationen bottnar i frågan om vem som ska betala. Nu agerar vi och demonstrerar för att någonting ska hända, säger Josefin Bark. 

Tillsammans startade de Facebook-gruppen ”Nationell tolktjänst NU!” där planeringen tog fart.

Vi är privatpersoner som tröttnat på att få avslag till tolk där argumentationen bottnar i frågan om vem som ska betala

Syftet med demonstrationen, som äger rum på fredag, är att uppmärksamma tolkproblematiken som hörselskadade, döva och personer med dövblindhet tvingas leva med. Främst är önskemålet, som gruppens namn antyder, en nationell tolktjänst som tillgodoser behovet oavsett var i landet det gäller. Enligt Josefine Bark skiljer sig det regionalt indelade utbudet mycket i dag, beroende på vilket landsting man tillhör.

Läs mer: ”Hörselskadade utnyttjas i Stockholm”

– Jag som bor på Gotland till exempel har jätteproblem med rätten till teckenspråkstolkar. Där finns det tre tillgängliga tolkar. Om de är uppbokade måste tolkcentralen ta folk från fastlandet. Då uppstår ett problem i att diskussionen plötsligt bara handlar om vem som ska bekosta tolkens resa, säger hon.

– Det blir ofta bråk med tolkcentralen om vems uppdrag som ska prioriteras. 

Demonstrationen startar på Norrmalmstorg. Efter tal och föreläsningar från bland annat tolkförbundet, Sveriges dövas riksförbund, Unga hörselskadade, lokala dövföreningar och politiker fortsätter tåget. Vägen går genom Kungsträdgården, via Slottskajen och vidare till Mynttorget vid riksdagshuset. 

Förhoppningen är att beslutsfattare i riksdag och regering ska få upp ögonen för hur det är att vara beroende av tolktjänsten och hur viktigt det är att tolktjänsten är rättvis, oavsett bostadsort. 

– Olika regeringar har startat olika utredningar genom åren, men man kommer aldrig fram till någonting, säger Josefin Bark. 

Flera brukarorganisationer har enligt henne försökt uppmärksamma politiker på vikten av en fungerande och rättvis tolktjänst på olika sätt, men utan gehör. 

Läs mer: Landstinget vill inte lyssna på kritiken

– Det har skett genom brev till regeringen, olika möten och namninsamlingar. Nu har vi tänkt att det får vara nog, så vi tar det ett steg längre nu och hoppas få till en förändring, säger Josefin Bark. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.