Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hotande-vattenbrist-avvarjd/

STHLM

Hotande vattenbrist avvärjd

Foto: Christine Olsson / TT

Sol och regn om vartannat. Irriterande för många. Men inte för skärgårdskommunerna i regionen. Den vattenbrist som hotade i slutet av juni är avhjälpt. Tack vare den senaste tidens regnande.

I slutet av juni gick de kommunala vattenpumparna i Vaxholm och Värmdö nästan torrt.

Kombinationen mellan det då varma och torra vädret och det faktum att många sökt sig ut till sina sommarstugor på grund av coronapandemin gjorde att vattenförbrukningen var ovanligt hög för säsongen. Vattenbrist hotade.

Då vädjade bland annat Norrvatten, som producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm, till såväl privatpersoner som företag att spara på vattnet.

Kommuninvånarna uppmanades då bland annat att inte vattna gräsmattor och rabatter, att inte fylla pooler, att inte använda högtryckstvättar eller att ens tvätta bilen. 

”Stäng av vattnet när du borstar tänderna” och ”ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt” var också uppmaningar som riktades till medborgarna i skärgårdskommunerna..

Men nu har ”förråden” och grundvattennivåerna fyllts på, tack vare regnandet.

– Vi pustar ut, konstaterar Majken Elfström, vatten- och avfallschef på Värmdö kommun.

Majken Elfström, Värmdö kommun.
Majken Elfström, Värmdö kommun. Foto: Lars Åke Holst

För närvarande är vattenförbrukningen i Värmdö normal och då 60 procent av vattnet kommer från Mälaren är det kommunala vattnet säkrat.

– De enskilda brunnarna är känsligare, men då det regnat så är läget som sagt under kontroll nu, säger Majken Elfström. 

I helgen kommer värmen igen. Men även om det rinner på bra i kranen kanske rådet att ställa en kanna vatten i kylen är bra att hörsamma. Av flera skäl.

Ämnen i artikeln

Värmdö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt