Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hovratten-andrar-kritiserad-valdtaktsdom/

STHLM

Hovrätten ändrar kritiserad våldtäktsdom

I tingsrätten friades en man för våldtäkt, bland annat då en av nämndemännen ansåg att förloppet inte gått till ”så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, eftersom det ”inte varit fråga om något bråk eller slagsmål”. Nu ändrar hovrätten domen.

Rätta artikel

Hovrätten dömer mannen till två år och tre månaders fängelse för både våldtäkt och misshandel, skriver Metro.

I februari tog mannen och kvinnan in på ett hotell i Stockholm, och efteråt anmäldes mannen för våldtäkt. Han åtalades mot sitt nekande för misshandel och våldtäkt.

När fallet togs upp i Stockholms tingsrätt ville två av nämndemännen fria mannen, bland annat med motiveringen att kvinnans berättelse var ”naiv och inte kan leva upp till verkligheten”. Metro skriver också att en nämndeman ansåg att kvinnan kunde ha ”orsakat blessyrerna själv”.

Om rätten består av fyra nämndemän och två vill fria den åtalade så blir det en friande dom. I detta fall spelade det därför ingen roll att domaren och den tredje nämndemannen ville fälla den åtalade mannen.

Stockholms tingsrätts friande dom fick skarp kritik, bland annat av Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare.

Men nu gör en enig hovrätt en ny bedömning och dömer mannen till fängelse.

”Äntligen fick min klient upprättelse. Väntan har varit plågsam och lång men i dag fick vi hovrättens dom som är väldigt välskriven.”, skriver kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz till TT.

Läs mer: Två gripna för våldtäkt på Stockholmshotell