Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hovratten-faststaller-dom-mot-25-arig-man-som-valdtagit-barn/

STHLM

Hovrätten fastställer dom mot 25-årig man som våldtagit barn

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för den 25-åring från Botkyrka som i december 2019 dömdes för en våldtäkt mot barn, 15 fall av sexuellt övergrepp mot barn, 17 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, 9 fall av sexuellt ofredande och 16 fall av barnpornografibrott. Mannen hittade sina offer som var mellan 8-13 år vid övergreppen på sociala medier och dataspelssajter för barn.

Hovrätten fastslår att fängelsestraff är det enda riktiga för 25-åringen med tanke på brottens art och antal.

”Det allvarligaste brottet, våldtäkt mot barn, har begåtts mot ett barn som endast var 10 år. 25-åringen har i stor utsträckning utnyttjat sitt övertag gentemot barnen och deras bristande möjligheter att värna sin personliga och sexuella integritet för att förmå dem att utföra sexuella handlingar. Därtill har han, barnen ovetandes, filmat övergreppen. Straffvärdet uppgår med hänsyn till det anförda till fängelse i cirka fyra år” står det i hovrättsdomen.

Men på grund av att polisutredningen drog ut på tiden och med tanke på mannens ålder vid övergreppen blir fängelsestraffet för mannen ett år och sex månader.

Mannen överklagade fängelsedomen i januari 2020 och det har dröjt över ett och ett halvt år till hovrätten tog upp fallet till prövning – trots att regeringens riktlinjer säger att ett brottmål ska avgöras på högst fem månader. Under den tiden har mannen befunnit sig på fri fot och kunnat begå en ny misstänkt våldtäkt mot ett 10-årigt barn i juni i år som han nu står inför rätta för i Södertälje tingsrätt.

Hovrättens tillförordnade lagman Anna Avenberg har tidigare beklagat sig till DN och förklarat det som skett med att hovrättens handläggningstider i nuläget är alldeles för långa och att det behövs mer resurser.

Läs mer:

Anmälningar om sexualbrott mot barn på nätet ökar – appar och spelsajter plattformar för pedofiler