Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hovratten-friar-28-aring-for-dubbelmordet-i-satra/

STHLM

Hovrätten friar åtalade 28-åringar för det brutala dubbelmordet i Sätra

De två unga männen hedrades med blommor och ljus på torget i Sätra centrum efter dubbelmordet.
De två unga männen hedrades med blommor och ljus på torget i Sätra centrum efter dubbelmordet. Foto: Magnus Hallgren

Två unga män förnedrades och tvingades klä av sig nakna i ett källarförråd i Sätra. Därefter sköts de på ett sätt som fick polisen att likna händelsen vid ett mexikanskt kartellmord. I tingsrätten dömdes en 28-åring för mord – på onsdagen friades han av Svea hovrätt. Även en annan 28-åring som varit åtalad i målet frikänns för mord.

Två 28-åriga män åtalades för mordet i Sätra i södra Stockholm. Den ena mannen dömdes i tingsrätten för mord till livstids fängelse medan den andra frikändes. 

Svea hovrätt meddelade på onsdagen att åklagarens bevisning inte är tillräcklig och frikänner därför båda männen från åtalen för mord alternativt medhjälp till mord. 

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att det inte kan anses bevisat att någon av männen har ”deltagit i gärningen på det sätt som krävs för att de ska kunna dömas för mord”. Enligt rätten går det inte att knyta någon av männen till brottsplatsen. Det är inte heller bevisat att de deltagit i planeringen av morden. 

Det var för drygt ett år sedan som två unga män, en 18-åring och en 21-åring, hittades döda i en källare i ett flerbostadshus i Sätra. Polisen kunde på plats konstatera att männen skjutits ihjäl med flera skott vardera.

De två unga männen hade klätts av nakna och avrättats under förnedrande former när de satt bredvid varandra på golvet i källarutrymmet. Dubbelmordet följdes av en omfattande utredning och ett långt rättsligt efterspel. 

I november väcktes åtal mot två män. Enligt åklagaren Daniel Insulander var det totalt tre personer som låg bakom mordet och som därmed omfattades av åtalet. Men den tredje personen, en man i 25-årsåldern, sköts till döds med ett automatvapen genom sin lägenhetsdörr i samma område som dubbelmordet ägde rum. Skjutningen ägde rum tre dagar efter dubbelmordet i källaren och bedöms vara en hämndaktion. Motivet bakom dubbelmordet i källaren tros ha varit en maktkamp om nakotikaförsäljning.

De mördade männen blev 18 respektive 21 år gamla.
De mördade männen blev 18 respektive 21 år gamla. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hovrätten uppger att det hade varit möjligt att döma den avlidne mannen för morden. Hans DNA påträffades också på en portionssnus som låg på golvet i källaren där de unga männens kroppar hittades.

Enligt hovrätten är det bevisat att båda de åtalade 28-åringarna stöttade den tredje mannen i hans agerande innan gärningarna på ett sätt som skulle kunna medföra ansvar för medhjälp till mord. Men man påpekar samtidigt att det inte är bevisat att de ”förstått eller ens misstänkt vad som skulle komma att ske i källaren”. Männen kan därför, enligt hovrättens bedömning, inte dömas för medhjälp till mord.

Åklagare Daniel Insulander säger till TT att han tycker att det borde ha funnits utrymme att döma männen för medhjälp till mord.

– Jag tycker man ska göra en sammanvägd bedömning av allting. Säger man att någon befinner sig direkt i anslutning till brottsplatsen före gärningen, att det finns dna på hylsor i källarförrådet, och att det troligt också är de som rör sig över bron direkt efter gärningen, då tycker jag någonstans att man har en förklaringsbörda som misstänkt att förklara hur det kan vara så. Då tycker jag det är märkligt att man inte kommer till ett annat avslut, säger Daniel Insulander.

I början av januari meddelade Södertörns tingsrätt att rättegången om de två morden var tvungen att tas om eftersom chefsrådmannen blivit sjuk. När huvudförhandlingen sedan hölls för andra gången och avslutades i januari släpptes en av de misstänkta männen, 28-åringen, på fri fot.

I februari friades 28-åringen av tingsrätten eftersom han inte kunde knytas till mordplatsen med några tekniska bevis – detta medan en annan 28-åring dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, sade tingsrättens ordförande Eva-Lena Norgren efter domen.

Källaren där de två unga männen hittades skjutna.
Källaren där de två unga männen hittades skjutna. Foto: Polisen

I ett uttalande konstaterade hon att anledningen till att 28-åringen fälldes var ”hans agerande innan gärningarna”, att hans DNA hittats på patronhylsor på brottsplatsen och att han hade hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna. 

28-åringen dömdes även för flera andra brott, däribland narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Även hovrätten dömer honom nu för flera brott, däribland narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i två år och sex månader.

Tingsrättens friande dom överklagades av åklagarna samtidigt som den fällande domen överklagades av försvararen.

I början av april inleddes hovrättsförhandlingarna i målet. Den dömde 28-åringen yrkade då på att frias helt för morden. Åklagarna yrkade på att han skulle dömas för mord alternativt medhjälp till mord i hovrätten med hänvisning till att flera omständigheter pekar på att han måste ha varit inblandad i morden.

Eftersom ingen av de åtalade männen dömts för morden har offrens efterlevande inte fått någon ersättning.