Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hovrattsdom-efter-atal-om-terrorforberedelser/

STHLM

Hovrätten friar man i terrormål

De misstänkta terroristerna hade samlat en stor mängd med kemikalier i en fastighet i Strömsund. Foto: Anders Boström

Tre män åtalades för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. Bara en av dem fälldes i tingsrätten, och när Svea hovrätt avslutat förhandlingen mot honom hävdes häktningen. På onsdagen friades 46-åringen av Svea hovrätt.

Hovrätten menar, till skillnad från tingsrätten, att ”det inte är bevisat att någon av de åtalade hade för avsikt att använda [kemikalierna och de andra föremålen] för att begå ett terroristbrott”. Den 46-årige mannen får dock fyra månaders fängelse för terrorfinansiering, ett brott som också två medåtalade fälls för varav den ena får sex månader för att han döms i två fall.

– Det är ju klart ett tecken på att min klient kommer att frikännas från de anklagelser som handlar om förberedelse till terroristbrott, sade den 46-årige mannens advokat Thomas Olsson i slutet av maj, när Svea hovrätt meddelade att häktningen av hans klient hävdes.

46-åringen försattes dock inte på fri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen. Hovrätten häver också en annan del av tingsrättens dom mot mannen: ”Efter beaktande av de nu nämnda bestämmelserna i utlänningslagen och [mannens] personliga förhållanden kommer hovrätten fram till att det brott mot finansieringslagen som han nu döms för inte bör medföra att han ska utvisas ur Sverige.”

Mannen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg det bevisat att mannen stått i kontakt med terrorsekten IS och införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Två medåtalade män friades från misstankarna om förberedelse, då bevisningen i deras fall sågs som svagare. En av dem, en 30-åring, dömdes dock för terrorfinansiering och brukande av falsk urkund. Den andre, en 39-åring, fälldes för brukande av falsk urkund.

Ytterligare tre män var ursprungligen åtalade i målet, för terrorfinansiering. Två av dem fälldes, den tredje friades.

Bilder från polisens förundersökning visar delar av beslaget i Strömsund. Foto: Polisen

Misstankarna om attentatsplanen blev kända efter att polisen en aprilmorgon förra året slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och en fastighet i jämtländska Strömsund. Tre män, 46-åringen, 30-åringen och 39-åringen, anhölls som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd någonstans i Sverige. Enligt åklagaren hade de försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister.

Läs mer: Tunnor bars ut vid tillslaget i Strömsund 

De har försett sig med kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning, enligt åtalet. De har också chattat om ”bröllop”, som ska vara ett kodord för attentat, utväxlat IS-propaganda och försökt få tag på falska pass.