Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hudfärg och religion i fokus när Botkyrka satsar på jämlikhetsdata

Botkyrkaområdet Fittja i förgrunden, och Myrstuguberget i Huddinge kommun på andra sidan vattnet. Flygfoto från 2014.
Botkyrkaområdet Fittja i förgrunden, och Myrstuguberget i Huddinge kommun på andra sidan vattnet. Flygfoto från 2014. Foto: Esquilo / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Botkyrka kommun förbereder insamling av uppgifter om hudfärg och religion, så kallad jämlikhetsdata, om sina medborgare. Syftet är att identifiera grupper som utsätts för diskriminering, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Helena Rojas, verksamhetschef för mänskliga rättigheter i Botkyrka kommun, säger till SVT att man med satsningen hoppas kunna ”ringa in en snävare problembild”:

– Vi kommer inte att samla data om etniskt ursprung, utan i första hand hudfärg och muslimsk identitet, förklarar Rojas.

I kommunen sydväst om Stockholm har flertalet invånare utländsk bakgrund. Satsningen på jämställdhetsdata är man först med bland Sveriges kommuner, skriver SVT.

Metoden bygger på enkäter som invånarna svarar på anonymt. Underlaget ger statistiska tal på rådande diskriminering, vilket väntas visa vilka grupper i kommunen som är mest marginaliserade.

– Det är en metod där de svarande själv identifierar sig i den grupp eller grupper som de anses sig tillhöra, säger Tobias Hübinette, lektor i interkulturella studier vid Karlstads Universitet och författare till boken ”Vad är jämlikhetsdata?”.

På fråga om det för Botkyrkas del handlar om att invånarna ombeds att fylla i uppgifter om hudnyanser, svarar Helena Rojas:

– Nej, absolut inte. Det handlar om hur man definierar sig själv, vilket ursprung man har. Men vi är inte klara med vårt arbete ännu, vi prövar oss fram. Det handlar absolut inte om att intressera sig för människors hudnyanser.

I Botkyrka har Afrosvenskarnas riksförbund och Svenska muslimer i samarbete varit drivande i frågan om tillämpning av jämlikhetsdata. Kommunens rödgröna majoritet har uppdragit åt kommunförvaltningen att undersöka förutsättningarna för att genomföra projektet. Tidigast 2017 kan tillämpning bli verklighet, skriver SVT.

Jämlikhetsdata används redan i länder som USA, Brasilien och Finland.

Moderaterna i Botkyrka vill inte medverka till det de kallar ”ett kommunalt register över ´rastyper´ och trostillhörighet”. Och organisationen Romska och resande kvinnoorganisation riktar hård kritik mot planerna.

– Kan vi lita på kommunen när vi inte har förtroende för polisen? frågar sig Rosita Grönfors, föreningens ordförande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.