Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hugo-ewald-en-gratis-femnatters-resa-till-ett-ospecificerat-resmal-utlovas/

Sthlm i mitt hjärta

Hugo Ewald: En gratis femnätters resa till ett ospecificerat resmål utlovas

Mälarhöjden 18.00.

I karantän och i brist på annat att göra spenderar jag mina eftermiddagar med att promenera runt i hela Stockholm. Vackrast är att promenera genom Mälarhöjden och den direkta kontrast den idylliska villastaden utgör mot min hemstadsdel Bredäng och dess gråa mångvåningshus. 

Varje hus i Mälarhöjden verkar vara unikt. Jag har ingen aning om när och hur de byggdes, om de är specialbyggda för varje familj eller om någon stadsplanerare någon gång bara fått för sig att improvisera runt lite. 

De dagar solen skiner som starkast där någon gång i mitten av april påminns jag nästan av Medelhavet. Jag blir närmast tårögd av hur vackert det är att vandra längs Pettersbergsvägen och titta ut över bryggorna.

Så plötsligt ser jag en handskriven skylt utanför en av stadsdelens villor. Det är inte något konstigt i sig, men på skylten har någon ställt frågan om den som beskådar texten längtar efter sol och värme. 

Det gör jag förstås, som alla andra, men texten på skylten utlovar också en gratis femnätters resa till ett ospecificerat resmål ”utan köptvång eller förpliktelse”. 

Det känns så tragiskt på något sätt. Som om någon gör sina sista ansträngningar för att hålla sig själv vid liv i en bransch där det redan från början är bestämt att du ska förlora. Sedan vet förstås inte jag något om saken, det enda jag vet är att jag inte kan släppa detta avbrott i idyllen. 

Hugo Ewald är DN:s faktaredaktör och är mer intresserad av drömmar än människor. Läs även hans texter om Skatteskrapan och stamkrogar