Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hugo-ewald-har-du-otur-tvingas-du-spendera-36-minuter-med-nagon-drogpaverkad-snubbe/

STHLM

Hugo Ewald: Har du otur tvingas du spendera 36 minuter med någon drogpåverkad snubbe

Buss 791 02.30.

Hugo Ewald
Rätta artikel

När vi tar pendeltåget till Söder våndas jag redan för hemvägen. Vi besöker en vän, springer förbi flera krogar och sedan sitter vi plötsligt där, på nattbussen från Medborgarplatsen till Flemingsbergs station.

Då inser jag att bussresan inte alls är särskilt jobbig, snarare är den otroligt spännande. I princip vad som helst kan hända på buss 791, och att ta den är alltid en chansning. Otaliga gånger har jag somnat på bussen för att vakna upp i Södertälje för att sedan somna igen på vägen tillbaka. En timme senare vaknar jag med insikten att jag är tillbaka i Stockholms city.

Mobiltelefonen har nästan alltid slut på batterier, och har du otur tvingas du att spendera 36 minuter med någon drogpåverkad snubbe du dagen efter inser att du gett numret till. Du försöker bli av med hans uppmärksamhet genom att kisa in i en gratistidning du hittat på bussens golv i förhoppningen att tidningen också ska hindra dig från att somna. Har du otur behöver du dessutom stå hela vägen i bussen, som av någon anledning alltid brukar vara extra skakig under nattresorna.

Så visst, bussresan är kanske rätt jobbig ibland. Men den lämnar fina minnen, den där typen av minnen du behåller men är glad att du inte behöver återuppleva. Som alla mardrömsuppvaknanden fjärde dagen in på en festival. Och få saker är så fina som att glida fram genom natten, min partner halvsovande på min axel, och se Flemingsbergs höghus närma sig som om de i sig vore en storstad. 

Hugo Ewald är faktaredaktör på Dagens Nyheter och tar alltid bussen framför tunnelbanan.