Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hund-sprang-pa-sparen-orsakade-kaos-i-tunnelbanan/

STHLM

Hund sprang på spåren – orsakade kaos i tunnelbanan

Först efter fyra timmar kunde hunden Pongo fångas in och återförenas med sin ägare. Här närmar sig personal hunden, men vid detta tillfälle lyckades man inte fånga den. Hunden sprang sedan vidare in mot city. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

I fyra timmar drabbades tunnelbanetrafiken av stora störningar när en hund på rymmen sprang lös på spåren. Under sin springtur lyckades hunden Pongo ta sig ända från Linde till Östermalmstorg.

– Det händer att djur befinner sig på spåren men att de springer så långt, det är ganska spektakulärt, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Det första larmet kom till SL vid 19.45 på torsdagskvällen. En hund hade då setts springa på tvärbanans spår i höjd med Linde i södra Stockholm.

– Vid 20.05 springer den sedan över från tvärbanan vid Globen till tunnelbanans gröna linje. Då uppstår det större trafikstörningar, säger Elin Lindström på SL.

Hunden, som heter Pongo och är en snart åtta år gammal blandras, nöjde sig dock inte med det. Han gav sig ut på en rejäl tur – troligtvis skrämd av tågen och uppmärksamheten – från Globen och ända till T-centralen.

– På något sätt lyckades han där ta sig över till röda linjens spår och springa vidare mot Östermalmstorg, säger Elin Lindström.

Många passagerare blev vittne till hundens framfart och bland SL:s ordningsvakter rådde febril aktivitet för att lyckas få tag i djuret. En del tåg fick stundtals stå stilla, andra krypköra. Både hundfångare och djurambulans kopplades in.

– Det händer att djur befinner sig på spåren men att de springer så långt, och att det blir den här omfattningen, det är ovanligt och ganska spektakulärt, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Först fyra timmar efter det första larmet kunde Pongo fångas in. Han fördes därefter till ett djursjukhus där han tillbringade natten mot fredagen.

– Han mår under omständigheterna bra och får troligtvis komma hem under dagen, säger Suzanne Edlund.

Hon är en av dem som varit engagerad i en sökgrupp som sattes samman efter att Pongo försvann från sitt hem den 5 januari. Under torsdagskvällen deltog Suzanne Edlund också i arbetet med att fånga in Pongo. När hunden till slut fångats in följde hon med honom till djursjukhuset.

– Det måste ha varit en jättestressande situation för honom, till slut blev han så trött av allt springande att han bara lade sig ner på spåret. Som tur var lyckades han undvika den strömförande skenan, säger hon.

– Han är en jättesnäll och trevlig hund och det är skönt att han nu är tillrätta.

 

Läs mer: Över 100 stockholmskrogar släpper in hundar 

Quiz: Vad kan du om Stockholms berömda hundar?