Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hundratals EU-medborgare utnyttjas

Foto: Peter Hoelstad

Hundratals EU-medborgare i Sverige – främst från Rumänien och Bulgarien – kan ha utnyttjats för tvångsarbete, tiggeri, brott och sexuella ändamål. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

– Vi har fått uppgifter från tolv län om att polis, socialtjänst och frivilligorganisationer kommit i kontakt med barn som kan ha utnyttjats för tvångsarbete, tiggeri, att begå brott eller sexuella ändamål, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot människohandel vid Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Stockholms län har regeringens uppdrag att nationellt utveckla och effektivisera samordning och samverkan av arbetet mot människohandel. Under 2013 har Länsstyrelsen därför gjort en nationell kartläggning av situationen, den första i sitt slag. Metoden har varit enkäter och djupintervjuer med polismyndigheter, kommuner, frivilligorganisationer och andra aktörer.

Resultaten visar bland annat att antalet utländska EU-medborgare som under 2013 kan ha utnyttjas för någon av följande exploateringsformer är:

Arbetskraftsexploatering/tvångsarbete:

537–845 personer.

Tiggeri:

305–555 personer.

Brott:

191–355 personer.

Sexuella ändamål:

159–395 personer.

–Det bör poängteras att siffrorna baseras på frågan ”kan ha utnyttjats” och därför kan innehålla såväl över- som underrapportering. Det här ger dock en värdefull lägesbild av situationen – och den är allvarlig, säger Patrik Cederlöf,

Kartläggningen visar att utsatta EU-medborgare finns över hela landet, och att de framför allt kommer från Rumänien och Bulgarien. Den bekräftar även att problematiken omfattar både flickor, pojkar, kvinnor och män.

– Situationen med utsatta utländska EU-medborgare inom till exempel bärplockning eller tiggeri är komplex och omfattar en vidare problematik än enbart människohandel. Det understryker behovet av ett brett samhälleligt engagemang med nära samverkan mellan myndigheter och organisationer, säger Mats Hedenström, tillväxtdirektör vid Länsstyrelsen Stockholm.

Att EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien blir utnyttjade på arbetsmarknaden är en problematik som Stadsmissionen känner till.

– Det är många som blir mer eller mindre lurade och får jättelåga löner, alltså 20—30 kronor i timmen, exempelvis på restauranger och byggen, säger Arto Moksunen, verksamhetsledare på Crossroads.

Att personer tvingas in i tiggeri ställer han sig mer tveksam till.

– Det är en fråga som jag har ställt i tre års tid till mina medarbetare och många romer som kommer hit, men ingen har kunnat bekräfta att det finns någon maffia eller att de är tvingade till att tigga.

Problematiken med att kvinnor utnyttjas för sexuella ändamål når inte Crossroads.

– Finns det prostituerade kvinnor inom denna grupp så är de väldigt hårt hållna och skulle inte släppas in på ett ställe som vårt, säger Arto Moksunen.

Enligt Patrik Cederlöf ska länsstyrelsen nu samordna myndigheternas arbete över vilket stöd man kan erbjuda i kommunerna.

– Vi behöver föra en dialog på alla plan med olika insatser och ha klara strategier över hur man bemöter det här problemet. Framför allt behöver socialtjänsten metodstöd, säger han.

I sommar har man även bjudit in ansvariga från hemländerna för att bland annat närvara under bärplockningssäsongen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.