Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hundratals-manifesterade-mot-ett-trakigare-stockholm/

STHLM

Hundratal manifesterade mot ett tråkigare Stockholm

Facebookgruppen ”Stockholms kulturliv ska inte tystas” stod bakom onsdagens manifestation. Foto: Jonas Lindkvist

– Scen efter scen läggs ner i staden. Vi vill inte ha ett tråkigare Stockholm, utan ett mer levande Stockholm, säger Jonas Valfridsson, en av initiativtagarna till ”Manifestation för ett levande kultur-, nöjes och nattliv”. 

Ett hundratal personer anslöt sig till manifestationen under onsdagen för att visa sitt missnöje mot det som de själva beskriver som en ”utveckling i Stockholm går mot en tystare, prydligare och tråkigare stad”. 

Hittills i år har flera klubb- och konsertscener meddelat att de kommer att stänga. Vissa, som konsertlokalen Kraken och eventuellt även Debaser strand, kommer att stänga ner på grund av ombyggnation. 

Men andra, som konsertlokalen Kägelbanan och queerkrogen Bitter Pills, har tvingats stänga på grund av klagomål från grannar. Det är klagomål som Jonas Valfridsson har svårt att förstå. 

– Har man möjlighet att bo i Stockholms innerstad, då kan jag nästan lova att man kan bo varsomhelst i Sverige. Då behöver man inte bo där det är mycket oljud, säger han.

Läs mer: Upprop för Stockholms kulturliv efter stängda klubbar 

På manifestationens Facebooksida står det bland annat att syftet med manifestationen är att ”visa att vi är många som vill ha en levande och varierad stad före en tyst och tråkig stad.” 

– Det är svårt att förklara varför det är viktigt med en stad som låter, men vi som jobbar med det här vet att det är värdefullt. Annars hade vi inte lagt ner vår tid och själ på det vi gör, säger Jonas Valfridsson. 

Fredrik Strage: Första gången på 27 år undrar jag om jag inte skulle trivas lika bra i Linköping 

Ett hundratal personer dök upp till manifestationen, däribland även representanter från kulturborgarrådet, och Jonas Valfridsson själv är nöjd med eventet som pågick i en timme. 

– Det var underbart att se så mycket folk och det var kul att se kulturborgarrådet på plats. Vi vill sätta mer press på våra politiker och visa att vi vill ha en kulturrik stad. 

Att Stockholm skulle bli en för stökig klubbstad, ser Jonas Valfridsson ingen risk med i dagsläget. 

– Det kommer inte hända på långa vägar. Vi har dessutom en väldigt bred definition på kultur, det kan vara allt från lekande barn, till kyrkklockor till klubbar och barer. Vi vill ha en stad som får låta, säger han.

Läs mer: Nattlivet får allt mindre plats när Stockholm växer