Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hushåll slänger mat i onödan

Foto: Magnus Hallgren
En stor del av matavfallet i svenska hushåll kastas i onödan. Det menar Konsumentföreningen Stockholm, som har genomfört en studie på hushåll i Bromma. 57 procent av de slängda livsmedlen hade kunnat ätas om de hade förvarats rätt eller konsumerats i tid.

- Vi köper för mycket mat som vi inte orkar äta upp innan den blir dålig. Det är inte bara ett slöseri med pengar, utan också en miljöfara eftersom det leder till onödiga utsläpp av växthusgaser, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm.

Matavfallet från 72 hushåll i Bromma i västra Stockholm har granskats i detalj under en veckas tid. Resultat: en stor del av soporna består av oätliga livsmedelsdelar som bananskal, kotlettben, äggskal och kärnor. Men den allra största delen utgörs av bröd, grönsaker och mjölkprodukter, alltså varor som hade kunnat ätas.

Anledningen till att maten slängs är ofta att den har blivit dålig. Men ibland slängs livsmedel som fortfarande hade kunnat ätas, eftersom bäst-före-datumet har passerat eller för att personerna i hushållet inte orkar äta upp den, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm:
- Erbjudanden i butikerna som ”köp tre, betala för två” kan göra att vi köper på oss för mycket mat.

Studien är den första i sitt slag i Sverige. Även om underlaget är mycket litet, stämmer resultatet överens med tidigare studier utomlands. En brittisk undersökning på 2.700 hushåll har visat att 61 procent av matavfallet slängs i onödan.

- Det intressanta är att hushållens avfall inte har studerats tidigare i Sverige. Vi tycker att forskare borde titta mer på det här. Sedan borde informationen om livsmedels hållbarhet förbättras. Om mat förvaras på rätt sätt håller den längre och då slipper vi det här slöseriet med mat och miljö, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.

Analysen

Undersökningen har gjorts på sopor från 72 hushåll i Bromma.

Hushållen slängde 5,6 kg matavfall var under en vecka.

57 procent av avfallet bestod av mat som hade kunnat ätas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.