Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Husmor Lisa. ”Det var som ett mirakel – ingen reklam, ingenting”

Lisa Lönner Pulkkinen.
Lisa Lönner Pulkkinen. Foto: Hilda Arneback

– Många kockar ser ned på min kommunikativa förmåga, men gästerna älskar det, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

Husmor Lisa var bloggen som fick henne att våga tänka krog. Nu har hemmarestaurangen i Vaxholm flyttat in i White guide.

Sekelskiftesskiftesvillan vilar i ett pärlband av hus vid vattnet i Vaxholm. Den inglasade verandan doftar av mormors örter och i varje kruka gror kryddor och grönsaker.

– Jag har ett tydligt kretsloppstänk och tar tillvara allt från blast till blomma, säger Lisa Lönner Pulkkinen och öppnar dörren till hemmet som även är restaurang sedan ett par år.

Med välutvecklad smak och näsa för det nya startade hon matbloggen redan 2007 när hon var mammaledig från pr-konsultjobbet.

– Den handlade om avancerad mat lagad från grunden, om att plocka råvaror från naturen i ett eget kretslopp och lägga in mer husmorsmetoder, det nordiska köket i kvinnlig tappning.

Hon tar fram harsyra och torkade vildrosor ur burkar i kyl och skafferi. Ska servera ångad vit sparris med anklevermousse och rosvattengelé.

– Jag har aldrig känt mig som någon bra bloggare. För mig var bloggeriet bara ett steg mot en egen restaurang. Jag var mest intresserad av fine dining och ville driva restaurang.

 

Jag har aldrig känt mig som någon bra bloggare. För mig var bloggeriet bara ett steg mot en egen restaurang.

 

Krog drömde hon om redan som femåring då hon skrev sin första meny. Hon lagade mat hela tiden men tyckte att hon hade för bra betyg för att inte söka in till Handels.

– Jag har alltid vetat att jag förr eller senare skulle bli kock. Jag hade ett kul jobb men kände att nu måste jag göra något åt det där. Typiskt nog när jag var hemma med barn.

Att starta krogen krävde ett år av plugg och planering, hårt slit och 18 timmars arbetsdygn. Bland annat fick hela undervåningen byggas om. Första middagsmenyn lade hon ut på bloggen. Den blev fullbokad direkt.

– Det var som ett mirakel. Ingen reklam eller marknadsföring. Ingenting. Jag jobbade ju ändå med pr men hade haft fullt upp med alla olika tillstånd. Men jag hade ett stort nätverk på sociala medier.

För att vidareutbilda sig inom kockyrket jobbar hon deltid hos Pontus Frithiof. Hon har även varit med i Årets kock och senaste karriärklivet är platsen i White guide.

– Jag är en överambitiös dåre. Nu har jag kommit till en nivå där jag inser mina brister och vad jag måste jobba på. Folk frågar mig om jag lever min dröm. Nej, jag gör bara vad jag var tvungen att göra och ändå gjorde jämt.

Vad är nästa steg?

– Jag måste expandera för att få bättre lön. Men då blir jag vd och det hade jag kunnat bli ändå. Jag ville ju stå vid grytan. Ska jag lämna grytan eller är det grytan jag vill stå vid?

Du vill även stötta andra kvinnliga kockar?

– Jag har förmånen att ha haft en karriär och kämpat med män i näringslivet. Jag förstår varför tjejerna faller ur efter ett tag och inte ställer upp på machokulturen. Jag hoppas kunna inspirera.

Lisa Lönner Pulkkinen

  • Ålder: 49 år.
  • Yrke: Vd för restaurangen Husmor Lisa och kock hos Pontus Frithiof.
  • Utbildning: Civilekonom.
  • Bor: På Resarö, man och två barn.
  • Från blogg till bord: husmorlisa.blogspot.se till restaurang Husmor Lisa fine home dining på Resarö.

Läs mer. Smak för sociala medier

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.