Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hustrun-och-sonen-dog-i-branden-nu-doms-pappan-till-livstids-fangelse/

STHLM

Hustrun och sonen dog i branden – nu döms pappan till livstids fängelse

Två personer dog och fyra fick föras till sjukhus efter branden i Tumba i december.
Två personer dog och fyra fick föras till sjukhus efter branden i Tumba i december. Foto: Lars Lindqvist

Mannen åtalades för två mord och mordbrand efter att ha hällt bensin på sin fru och sedan tänt på. Branden ledde till att både hustrun och den 21-årige sonen dog i lågorna inför ögonen på parets övriga barn. Nu dömer Södertörns tingsrätt mannen till livstids fängelse.

Mannen, som är 62 år gammal, döms för två fall av mord och ett fall av mordbrand. Han döms mot sitt nekande.

Under förhandlingarna i tingsrätten har det konstaterats att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning varken vid brottstillfället i december eller när undersökningen genomfördes i juni.

”Gärningarna har inneburit ett synnerligen allvarligt angrepp på flera personers liv, hälsa och trygghet till person. Straffvärdet av den samlade brottsligheten motsvarar utan tvekan fängelse på livstid, även enligt den praxis som gällde före skärpningen av mordbestämmelsen” skriver Södertörns tingsrätt i domen.

Mannen ska även betala skadestånd på 250.000 till vart och ett av de tre av hans och hustruns barn som skadades i branden, samt ytterligare drygt 60.000 respektive 30.000 kronor till två personer som är grannar till de döda.

Det var i december, några dagar före jul förra året, som grannarna vaknade av skrik ute på gatan och märkte att det brann våldsamt i ett radhus i villaområdet i Tumba

Både räddningstjänst, ambulans och polis ryckte snabbt ut till platsen. Det kunde då konstateras att en man i 60-årsåldern och hans tre döttrar hade lyckats ta sig ut ur huset – men snart visade det sig två personer hade dött i branden. 

Kort därpå greps mannen och häktades ett par dagar senare.   

I maj åtalades mannen misstänkt för mord i två fall och för mordbrand. Enligt åklagaren Emma Olsson hade mannen avsiktligen mördat sin fru. Deras gemensamme son dog också i branden.

– Han har berusat sig själv, druckit alkohol på natten och sen så menar jag att han har hällt ut bensin i sovrummet på övervåningen. Där har kvinnan dött av de omfattande brännskador som hon har fått, har Emma Olsson sagt tidigare till DN.

Grannarna väcktes av skrik i samband med branden.
Grannarna väcktes av skrik i samband med branden. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Parets tre döttrar vaknade av mammans skrik och fann henne svårt skadad. 

Pappan i familjen, den 62-årige mannen, greps bara en timme efter att larmet inkommit.

Enligt åklagaren är upprinnelsen till brottet att kvinnan ville skiljas från mannen. 

– Motivet till den här händelsen misstänks vara en förestående skilsmässa. Kvinnan i familjen ville alltså skiljas och det väckte starka känslor hos den här mannen, har Emma Olsson sagt. 

Mannen själv har nekat till brott. Hans förklaring är att han råkat spilla bensin i närheten av sin hustru i samma stund som hon kastat ett värmeljus, men invänt att han inte medvetet hällt eller kastat bensin eller tänt eld och därför saknat uppsåt till brott. Vad gäller åtalspunkten två, mordet på sin son, hävdar han att han inte visste att han befann sig i sovrummet när branden startade.

Men bevisningen har varit stark. En timme innan dådet handlade han 12 liter 95-oktanig bensin på en mack i Tumba. De två dunkarna återfanns i hemmet. Han gjorde även vissa uttalanden till personer på platsen direkt efter händelsen som gjorde att misstankar väcktes mot honom. Han sa då att han han hällt bensin över frun och tänt på.

Försvaret har hävdat att mannens ålder borde beaktas som ett argument mot ett livstidsstraff och har hänvisat till att mannen, som är 62 år gammal, med största sannolikhet kommer att få tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Men rätten menar att den samlade brottsligheten har ett så högt straffvärde att hans ålder inte kan leda till en nedsättning. Inte heller det faktum att mannen efter fullbordade gärningar huggit sig själv eller velat bränna sig själv till döds kan beaktas i lindrande riktning.

Ämnen i artikeln

Tumba
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt